Tudomány-Tech

Az életébe kerülhet, ha ebben a témában a mesterséges intelligenciára hallgat

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 9:50

Fontos hibára derült fény, ez akár emberek életébe is kerülhet.

A mesterséges intelligencia képes lehet a mérgező és ehető gombák összekeverésére, és egyre többen keresnek rá az ilyen alkalmazásokra a Google-ben, írja a Gizmodo alapján a hvg.hu.

A Public Citizen fogyasztóvédelmi szervezet szerint a gombák azonosítása kockázatos feladat, amire nem tanácsos kizárólag MI-alapú eszközökre támaszkodni. Rick Claypool, a Public Citizen kutatási igazgatója szerint az MI hiányosságai miatt, mint például a tapintás és ízlelés, nem alkalmas a gombák megbízható azonosítására.

A szakképzett gombászok ugyanis ismerik az adott terület jellemző gombafajait látás, szaglás, tapintás és adott esetben ízlelés mentén – a mesterséges intelligencia eszköztárából pedig ezek szinte mindegyike hiányzik. Ráadásul még az sem elég, ha az MI „lát” egy képet a gombáról, mert még így sem kap teljes képet az adott példányról – azonosításkor ugyanis a legapróbb részletek is nagyon fontosak lehetnek, teszi hozzá a lap.

Egy ausztrál tanulmány szerint az MI csak kb. 50% -ban tudta helyesen azonosítani a gombákat, és előfordult, hogy összekeverte a mérgező gombát egy ehetővel.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#gomba#ehető#mérgező

Címlapról ajánljuk