EUEurópa

Az emberek védelmében korlátozza az EU a mesterséges intelligencia használatát

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 15:40

Kötelező lesz megjelölni a mesterséges, vagy manipulált tartalmakat is.

Megszavazta szerdán az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely a mesterséges intelligenciával szemben védi az alapvető jogokat, a demokráciát, a jogállamiságot és a környezeti fenntarthatóságot – derül ki a testület közleményéből.

Az 523 szavazattal, 46 ellenszavazattal és 49 tartózkodással elfogadott rendelet értelmében tilos lesz a munkahelyeken, iskolákban gépi érzelemfelismerő rendszereket alkalmazni, vagy a polgárokat kockázati profiljuk, társadalmi hovatartozásuk alapján pontozni. Rendeletbe ütköző lesz az olyan rendszerek alkalmazása, amelyek képesek befolyásolni az emberek viselkedését, vagy kihasználni sebezhetőségüket.

Az állampolgároknak joguk lesz panasszal élni a mesterségesintelligencia-rendszerek alkalmazásával szemben, és részletes tájékoztatást kell kapniuk azokról az alapvető jogaikra jelentősen kiható döntésekről, amelyek mesterségesintelligencia-rendszerek bevonásával készültek.

A mesterségesintelligencia-rendszereknek meg kell felelniük bizonyos átláthatósági követelményeknek, és az alapjukat képező modellek betanítása során be kell tartani az uniós szerzői jogi szabályokat. A mesterséges vagy manipulált képi, hang és videotartalmakat kötelező lesz egyértelműen megjelölni.

Nyitókép (illusztráció): Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images

#Európa#európai parlament#rendelet#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk