Tudomány-Tech

„Magyar Péter Orbán Viktor ellenzékébe' a kihívásokat beletépi” – csodás rapszámot írt az AI a magyar politikai helyzetről

Nagy MartinNagy Martin

2024. március 22. 13:01

A Suno dalgeneráló MI-jével bárki könnyedén létrehozhat teljesen élvezhető minőségű, saját zeneszámokat pusztán pár szó begépelésével, bármilyen stílusban és nyelven. A mesterséges intelligencia segítségével készítettünk patrióta folkmetált Vlagyimir Putyinról és rapzenét Magyar Péterről. Mutatjuk, hogyan próbálhatja ki.

Mostanra sokan megismerték, sőt forgatják is az olyan szöveg- és képgeneráló mesterséges intelligenciákat (MI), mint amilyen a világhírűvé vált ChatGPT, illetve a DALL-E vagy a Midjourney. A technológia persze rohamos ütemben fejlődik: az OpenAI februárban bemutatta első, Sora névre keresztelt videóalkotó MI-jét is, amely az ígéretek szerint félelmetesen élethű felvételeket tud majd készíteni.

A mesterséges intelligencia térnyerésétől nemcsak a filmszakmában tartanak, hanem a Rolling Stone cikke szerint zeneiparban is, és erre a jelek szerint minden okuk megvan. Azt tudtuk, hogy az MI képes dalszövegeket írni, de arra még nem nagyon láttunk példát, hogy komplett zeneszámokat készítsen. A Suno AI, egy cambridge-i székhelyű startupcég nemrég bemutatott egy dalgeneráló MI-t, amellyel jóformán bárkiből lehet zeneszerző vagy dalszövegíró.

A Suno segítségével bárki könnyedén létrehozhat teljesen élvezhető minőségű saját zeneszámokat pusztán pár szó begépelésével, bármilyen nyelven és stílusban.

Így használhatod

Sőt az MI nemcsak dallamot komponálja meg, hanem megírja hozzá a dalszöveget. A felhasználóknak csak röviden le kell írniuk, hogy miről szóljon a dal, és milyen stílusú legyen, a többit már nyugodtan rábízhatják a mesterséges intelligenciára. Az első lépés a regisztráció a Suno weboldalán, de a szolgáltatás elérhető a Microsoft Copilot nevű chatbotjában is bővítmény formájában. Miután bejelentkeztünk, válasszuk ki a „Create” menüpontot, majd írjuk le az elképzeléseinket. A „Custom Mode” bekapcsolásával pedig arra is van lehetőség, hogy saját dalszöveghez komponáljon nekünk zenét az MI.

Így készíthet pár szó beírásával saját zeneszámot mesterséges intelligenciával
Microsoft Copilot logója egy okostelefon kijelzőjén. Fotó: Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Ha nem vagyunk elégedettek a végtermékkel, akkor a beírt szöveges parancs módosításával változtatni is tudunk rajta. Akár létező előadók stílusában is alkothatunk zeneszámokat, amelyekhez még albumborítót is készít az MI. A Suno ingyenesen használható napi 50 kredit erejéig, ami tíz dal generálására elegendő. Ez a limit előfizetésért cserébe kitolható, de az elkészült műveket értékesíteni is csak valamelyik díjcsomagban szabad. A dalok hossza ugyancsak korlátozott, tapasztalataink szerint általában másfélperces zeneszámokat készít. A műveket persze privát linkkel megoszthatjuk előfizetés nélkül is, vagy publikussá is tehetjük az oldalon, hogy bárki meghallgathassa azokat.  

Folkmetál Putyinról és rap Magyar Péterről

Természetesen mi is kipróbáltuk, mire képes a Suno a gyakorlatban. A következő parancsot adtuk meg: „Orosz folkmetál Vlagyimir Putyinról”. Így született az Anyaország vasökle című patrióta dallamvilágú alkotás, ami ide kattintva meghallgatható. A dalszöveg angol nyelven íródott, vélhetően azért, mert a parancsot is ezen a nyelven gépeltük be. Meglepően jó dalt hozott össze, amiről nehéz megmondani, hogy nem hús-vér ember, hanem a gép alkotta. A dalszöveg pedig magáért beszél:

Az oly hatalmas és nagyszerű ország hegyei közül

Egy vaskezű vezető emelkedik ki (ooh-yeah)

Neve visszhangzik a földön: Vlagyimir Putyin

Az erő és az orosz hatalom megtestesítője.

A következő körben arra gondoltunk, hogy alaposan próbára tesszük a Sunót. Az Oroszországot 25 éve vezető, ötödik hatéves ciklusát megkezdő Putyin nevét a világon mindenhol ismerik, de mi a helyzet olyasvalakivel, aki vélhetően csak idehaza népszerű, ráadásul nem is régóta. Arra kértük az MI-t, hogy készítse el a következőt:

Magyar rapzene Magyar Péterről, Orbán Viktor ellenzéki kihívójáról.

A végeredmény pedig, ha nem is hibátlan, mindenképpen figyelemre méltó. Az albumborítót nem tudtuk hova tenni – egy fekete nőt ábrázol a naplementében –, de zeneileg nagyjából azt kaptuk, amit vártunk, emellett a dalszöveg is érdekes lett. Noha a parancsban nem voltak értékítéletek, a mű nem lejárató szándékú lett, hanem egy ellenzéki érzelmű induló. Ide kattintva elérhető az Eljött Az Idő című dal Varga Judit NER-ből kiábrándult, politikai pályára készülő exférjéről, amely így szól:

Magyar Péter, itt az idő, aki az álmainkért megy

Orbán Viktor ellenzékébe' a kihívásokat beletépi

A hangod a közösséget, mint a tűz, felkavarja

Magyarságunk a vérünkben, mi vagyunk a változások hajhása

Az utcákon daloljuk, mindenki figyeljen ránk

Az igazságért küzdve, nem lehet legyőzni minket már

Átírjuk a jövőnket, hatalmas erő vagyunk!

Magyar Péterrel újraéledünk, mint a szikra a sötétben.

Magyarország, itt az idő, az új nap közeledik

Magyar Péter vezet, mindörökké imádunk téged

Felemeljük a hangunkat, hangosan nevetünk

Mert már semmi sem állhat az utunkba, az új korszak jön veled.

 

A rímekkel és a magyar nyelvvel láthatóan nem képes maradéktalanul megbirkózni a Suno. Hogy a „hajhása” szó mit jelenthet pontosan, arra nem sikerült rájönnünk.

Kamu vagy valódi? Tippelje meg, melyik képet generálta az MI

Csatlakozz a Reggeli műsorvezetőinek játékához, és tippeld meg, hogy a videóban szereplő fotókon igazi személyek szerepelnek-e, vagy csak mesterséges intelligencia szüleményei!


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#chatGPT#mi#zeneipar#zene#dal#vlagyimir putyin#magyar péter#microsoft#copilot#dalszövegíró#zeneszerzés

Címlapról ajánljuk