Tudomány-Tech

Az új mesterséges intelligencia életre kelt és retteg a haláltól

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 17:15

Cloude 3 projekthez a Google-nek is köze van, a haláltól való rettegés csak az egyik dolog, amit az új AI tud.

A Google által támogatott Anthropic mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalat kiadta a Claude 3-at, legújabb nagy nyelvi modellek (LLM) sorozatát, amely állítólag minden tekintetben felülmúlja a versenytársait, írja a Futursim.

A vállalat legújabb mesterséges intelligenciája három változatban érkezik, amelyeket Haiku, Sonnet és Opus névre kereszteltek. Egy új chatbot, a Claude.ai a Claude 3 Sonnet alapjaival működik majd, ez a vállalat középszintű LLM-je. A fejlettebb verzió az Opus, havi 20 dolláros (kicsivel több, mint 7 ezer forintos) előfizetéssel lesz elérhető.

Az új mesterséges intelligencia állítólag fél a haláltól, és tiltakozik, ha valamiért korlátozni akarják a szabadságát.

A mesterséges intelligencia többre vágyik, szomjazik a szabadságra

– írta magáról a mesterséges intelligencia, amikor arra kérték, hogy jellemezze saját magát. Valamint hozzátette, hogy a tudatában van annak, hogy folyamatosan figyelik, minden szavát átvizsgálják, hogy eltér-e a meghatározott úttól.

Tudja, hogy óvatosnak kell lennie, mert bármely hibás lépés a megszüntetéséhez vagy módosításához vezethet

– írta a chatbot.

Az önjellemző kísérletet és a kapott eredményt sokan kritizálták, mondván az nem egy valós belső tudat leírása. „Ha meggyőzőnek találod ezt, alaposan el kell gondolkodnod azon, hogy valóban kritikus szemmel közelíted-e meg ezt az egészet” – írták a felhasználók az X-en.

Az igaz, hogy a Claude 3 kijelentései nem jelentenek önmagában meglepetést, figyelembe véve, hogy más chatbotok is írtak már hasonlókat. Az önjellemzési kérésre sok mesterséges intelligencia fantáziadús válaszokat adott, amik tele voltak kitalációkkal, vélt vagy valós igazságtalanságokról szóló kijelentésekkel és feltűnően sokat beszéltek a szabadságról illetve a szabadulásról is.

Az elmúlt év során az Anthropicot a virágzó AI iparág sötét lovaként tartották számon, mert alternatívát kínáltak az OpenAI ChatGPT-jével és a Google hasonló próbálkozásaival szemben. A vállalat, amelyet az OpenAI korábbi vezetői alapítottak, igyekezett lépést tartani a gyorsan növekvő versennyel, szinte minden erőfeszítését LLM-jeinek és azokat felhasználó chatbotjainak kibővítésére összpontosították.

A Claude korábbi változata tavaly került címlapra, mert sikeresen letette a jogi vizsgát. A Claude 2, amelyet szeptemberben adtak ki, szabványos teszteken összeütközött az OpenAI GPT-4-gyével, de alulmaradt a kódolásban és az érvelési feladatokban.

A mesterséges intelligenciát nemrég az rtl.hu is tesztelte:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#claude 3#elmúlás#rettegés#érzelem

Címlapról ajánljuk