Tudomány-Tech

Már megint? A Google után az Adobe mesterséges intelligenciája is nekiállt fekete nácikat gyártani

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 14:38

Úgy néz ki, meglehetősen elterjedt probléma a mesterséges intelligenciáknál az, hogy a náci Németországot némileg túlzottan is sokszínűen ábrázolják.

A Google mesterséges intelligenciája után az Adobe hasonló szoftvere, a Firefly is a kritikusok célkeresztjébe került, amiért a szoftver fekete nácikat ábrázolt Hitler hadseregében, illetve több, történelmi pontatlanságot is vétett a sokszínűségre vonatkozó alapelvek helytelen kezelése miatt.

Ezúttal a New York Post számolt be a Firefly vad illusztrációiról, amelyeket korábban már a Semafor nevű techblog is kiszúrt. A hiba oka az lehet, hogy az Adobe alapjáraton minden kontextusban sokszínűséget  jelenít meg, és az arcokhoz a saját adatbázisában található, amúgy is mindenféle emberről készült képeket használja.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Google hasonló képgeneráló botja, a Gemini is hemzsegett az efféle hibáktól. Ezt a szoftvert el is távolították, mivel a nevetséges intelligencia következtében nagyot esett a cég piaci értéke. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai „elfogadhatatlannak” nevezte a hibát.

Nyitókép: Adobe Firefly

#Tudomány-Tech#náci#fekete#mesterséges intelligencia#adobe#bot#kép#app#történelem

Címlapról ajánljuk