Tudomány-Tech

Lekapcsolta a Google a mesterséges intelligenciáját, ami fekete nácikat rajzolt

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 17:59

A Gemini annyira fontosnak tartotta a sokszínűséget, hogy olyan történelmi szituációkban is hangsúlyozta, ahol ez nem igazán volt illő.

Lekapcsolta a Google a Gemini nevű képkészítő mesterséges intelligenciáját, és bocsánatot kért a vezérigazgató, miután az applikáció nem túl politikai korrekt történelmi ábrázolásokat készített, többek között fekete nácikkal, japán amerikai alapítóatyákkal, indiai vikingekkel és egyéb történelmi pontatlanságokkal.

A Telegraph szerint Sundar Pichai vezérigazgató egy belső emailben úgy indokolta az applikáció leállítását, hogy az általa készített képek „megsértették a felhasználókat, és előítéletességet mutattak. Tisztáztuk: ez teljességgel elfogadhatatlan, és most hibát követtünk el”.

A Google jelenleg azért teper, hogy felvehesse a versenyt az OpenAI-jal, a ChatGPT kifejlesztőjével. A Geminivel készített képek nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdtek terjedni: kiderült, hogy az MI eléggé túltolja a sokszínűséget, és fehér emberek képeit szinte lehetetlen elkészíteni vele.

Nyitókép: Twitter /  Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#google#mesterséges intelligencia#rasszista#fekete#náci#vezérigazgató#hiba#sértő

Címlapról ajánljuk