Tudomány-Tech

Vigyázat: ez a program ellopja az arcát és elveszi a pénzét

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 12:09

Ez nem egy scifi, hanem sajnos a jelen.

Egy újfajta kártevő jelent meg androidos és iOS-alapú készülékeken, amely pszichológiai manipuláció és social engineering technikák segítségével próbál személyazonosító okmányokat és fotókat ellopni az áldozatoktól, írja a Bleeping Computer cikke alapján a 24.hu.

A GoldFactory néven ismert kínai hackercsoport által kifejlesztett rosszindulatú programot eddig főként Ázsiában használták, de a Group-IB szerint globálisan is veszélyes lehet. Az áldozatokat a LINE alkalmazásban elhelyezett adathalász üzenetekkel közelítik meg, amelyek kormányzati vagy szolgáltatási hivatalnak álcázzák magukat. Miután a trójai vírust telepítik, az autonóm módon működik, rögzíti az áldozat arcát, manipulálja a funkciókat, és kéri a személyazonosító okmányokat.

Az Android verzió többféle álalkalmazást használ álcaként, míg az iOS verzió a magasabb biztonsági előírások miatt kevesebb rosszindulatú tevékenységet hajt végre. Az áldozatok arcát banki csalásokhoz is felhasználhatják, amit a Group-IB és a thai rendőrség is megerősített. A kampány kezdete óta számos pénzintézet vezetett be biometrikus ellenőrzést bizonyos összeg feletti tranzakciókhoz.

Bár rengeteg előnye van, és megkönnyítheti a mindennapokat, a mesterséges intelligenciának árnyoldalai is vannak. A Reggeliben Bor Olivér kiberbiztonsági szakértő arról beszélt, hogyan lehet visszaélni a technológiával:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#program#arc#lopás#pénz

Címlapról ajánljuk