Tudomány-Tech

Megbotlottak a kínai kutatók a patkány gigászi péniszében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 11:09

Visszavontak egy őssejtes tanulmányt, mert a kínai kutatók AI-generált képeket használtak benne illusztrációként.

Bizarr botrány borzolja a biológusok idegeit, derül ki a Popular Science cikkéből. A neves Frontiers tudományos publikációs platform egyik folyóirata, a sejtkutatással és egyedfejlődéssel foglalkozó Frontiers in Cell and Developmental Biology kénytelen volt visszavonni egy náluk megjelent őssejtes tanulmányt.

A lépésre azután került sor, hogy egy víruskutató twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanulmány egyik ábrájával nagyon nem stimmel valami.

A képen egy patkány rajza látható, aminek nagy, sőt hatalmas, mondhatni irreálisan túlméretezett, már-már gigászi pénisze van. Önmagában ez is elég furcsa egy tudományos tanulmányban közölt illusztrációtól, de ami leginkább szemet szúrt, az hogy a képhez csatolt szövegcímkék gyakorlatilag értelmetlenek és hemzsegnek a hibáktól, és az ábra maga is biológiai szempontból jócskán pontatlan volt.


Hamar kiderült, hogy a tanulmány kínai szerzői mesterséges intelligencia által generált képet használtak a tanulmányukban, ráadásul nem is ezt az egyet: a többi illusztrációjuk is megbukott az utólagos ellenőrzésen.


A „Spermatogoniális őssejtek sejtfunkciói a JAK/STAT jelátviteli útvonallal kapcsolatban” című tanulmány 2024. február 13-án jelent meg, és a botrány miatt a Frontiers végül 3 nappal később vissza is vonta, és bocsánatot kért.

Megbotlottak a kínai kutatók a patkány gigászi péniszében
Visszavonták

Hogy miképp mehetett át a szigorú tudományos szűrőn mindez egyelőre nem világos. A kínai szerzők dolgozatát Indiában szerkesztette valaki, majd további két ember felülvizsgálta, egy az Egyesült Államokban, egy pedig Indiában.

Az amerikai lektor azzal védekezett, hogy ő csak a tudományos vonatkozásai szempontjából ellenőrizte a tanulmányt, és bár az illusztrációk furcsaságai szemet szúrtak neki, ezt jelezte is, de nincs ráhatása arra, hogy a Frontiers miképp áll hozzá a mesterséges intelligencia programokkal készített képekhez.

#Tudomány-Tech#tudomány#patkány#pénisz#mesterséges intelligencia#botrány

Címlapról ajánljuk