Külföld

Hátraarc: Orbán Viktor is megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós segélycsomagját

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 10:47

Pedig méregdrága nemzeti konzultációt is indított a kormány.

Cikkünket frissítjük.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke posztolta az X-en, hogy az unió 27 tagállama megállapodott abban, hogy Ukrajna 2027-ig 50 milliárd eurót kap az uniós költségvetésből. 

Ez stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára

 – tette hozzá Charles Michel, aki hozzátette: az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Magyarország ezzel feladta a megállapodás elleni blokádját, tette hozzá a német Spiegel cikkében.


Mint ismert, decemberben Orbán Viktor kiment kávézni, így nem akadályozta meg, hogy Ukrajna uniós tagjelölt legyen, ám a pénzügyi csomagot akkor megvétózta:


Most azonban a magyar kormányfő nem vétózott. Ez már csak azért is érdekes, mert a kormány nagyjából egy hete hozta nyilvánosságra a legújabb, a Szuverenitásunk védelméről című nemzeti konzultáció eredményét, amelyből világosan látszik, hogy a kitöltők nagyjából 99 százaléka szinte mindenben egyetért a kormánnyal. Orbán Viktor pedig az unió vezetése elleni akciósorozat első lépésének nevezte a konzultációt.  Mint arról beszámoltunk, brutális összeget vitt el a konzultációs kampány, 20 milliárdnál is több mehetett el tavaly kormánykommunikációra.

A Spiegel szerint a mostani áttörésre azután került sor, hogy Orbán Viktorral gy kisebb csoport megbeszélést folytatott, ezen Olaf Scholz német kancellár is részt vett. A megbeszélésről nem sokkal a csúcs kezdete előtt Charles Michel ezt a képet tette közzé, eszerint az asztal körül az Európai Tanács elnökén, Orbán Viktoron és Olaf Scholzon kívül ott volt Emmanuel Macron francia elnök, Georgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is:


Diplomaták és uniós parlamenti képviselők korábban zsarolással vádolták Orbánt, mert annak a 20 milliárd eurónak a felszabadítását követelte, amelyet az unió a jogállamisági problémák miatt befagyasztott.  Hogy Orbán Viktor most kapott-e engedményeket, nem világos. Több diplomata szerint nem, írja a német lap. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor a Le Point című francia lapnak adott interjújában azt mondta, hogy Magyarország kész részt venni a megoldásban. Ennek azonban az volt az előfeltétele, hogy minden évben új döntés szülessen arról, hogy továbbra is küldenek-e pénzt vagy sem. Ezt azonban más tagállamok, például Németország elutasította.

Ajánló: „Budapesti gazember”, vécédiplomácia – így harangozta be a külföldi sajtó az Orbán Viktor miatt összehívott rendkívüli uniós csúcsot

Nyitókép: Kummer János / Getty Images

#Külföld#orbán viktor#ukrajna#segélycsomag#európai unió

Címlapról ajánljuk