Belföld

Magyar Péter: Lehet, hogy még fideszes vagyok

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 10:38

Magyar Péter elment Puzsér Róbert Hard Talk című vitaestjére. A Tisza Párt alelnöke a beszélgetésben visszautasította, hogy Lázár János embere lenne, akivel Orbánt puccsolná a miniszter, de azt is elárulta, mikor ábrándult ki a Fideszből.

Majdnem három órán keresztül beszélgetett Puzsér Róbert és Magyar Péter szombaton, a publicista Hard Talk című telt házas eseményén, melynek moderátora Kóczián Péter volt. Puzsér azzal kezdte, hogy Magyar körül most van „egy hatalmas politikai földindulás”, ám az elmúlt néhány hétben viszonylag keveset lehetett megtudni a politikájának tartalmáról. „Ez nem igaz” – vágott közbe a Tisza Párt alelnöke. Puzsér arra volt kíváncsi, Magyar mikor ábrándult ki a Fideszből, aki erre azzal válaszolt:

Lehet, hogy még fideszes vagyok, mert Gulyás Geri azt mondta a kormányinfón, hogy van 47 ezer forint tagdíjtartozásom a Fideszbe.

Magyar hozzátette, ő az V. kerületi Fidesznek volt a tagja, arról viszont nem tud, hogy egyáltalán kirúgták volna. Varga Judit volt férje azzal nem értett egyet, hogy a politikáját ne ismernék az emberek. Mint kifejtette, országjárása óta 15-20 pontban megpróbálta már elmondani, mit gondol ő személyesen a világról és Magyarországról. „Ez hússzal több, mint amennyi a Fidesznek van, amely pártnak 14 éve az a programja, hogy »folytatjuk«.

Csak azt nem lehet tudni, mit folytatnak: a lopást, a propagandát vagy a hazugságot?

Puzsér arra kérte Magyart, hogy nevezzen meg 3 dolgot, ami kiverte nála a biztosítékot az elmúlt 14 évből. Végül csak egy konkrétumot mondott, az OMSZ vezetőinek 2022-es kirúgását. Felidézte, hogy a kirúgásuk után írt egy felháborodott Facebook-posztot, amit a fél kormány lelájkolt, élen a miniszterelnök személyi titkárával. „De azért, ha jól emlékszem Palkovics miniszter úr ezt nagyon zokon vette és a volt feleségemen keresztül küldött nekem ilyen kioktató anyagot, hogy nekem miért nincs igazam és miért kellett az OMSZ vezetőit elzavarni” – mondta erről.

Szerinte ez apróságnak tűnhet, de emiatt úgy érezte magát, mintha Észak-Koreában vagy Moszkvában lenne. Magyar Péter felidézte azt is, amikor Leslie Mandoki 75. születésnapján volt egy belvárosi étteremben, ahol Orbán Viktorral és Rogán Antallal ült egy asztalnál. Hogy ott mi hangzott el, arról nem beszélt, csak annyit mondott, hogy ez is egy olyan pillanat volt, ami kiverte nála a biztosítékot.

Magyar visszautasítja, hogy Lázár János embere lenne

Puzsér arról is kérdezte Magyart, mit gondol arról a konteóról, hogy ő valójában Lázár János embere, akivel a miniszter puccsolni tervezi rövid távon Rogán Antalt, hosszútávon pedig magát Orbán Viktort. A Tisza Párt alelnöke cáfolta ezt a teóriát, ugyanakkor Lázár nyilatkozatára hívta fel a figyelmet, amiben arról beszélt, hogy Magyar korábbi munkájára nem tud rosszat mondani.

Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal, sok mindent szeretnék, csak azt nem, hogy Lázár János legyen az ország miniszterelnöke, de láthatóan ügyesen helyezkedik, és kivár, hogy mi fog történni

– fogalmazott.

A beszélgetésben szóba került az európai integráció kérdése is. Magyar megismételte, hogy nem hisz az Európai Egyesült Államokban, „amiről álmodnak az EU-ban vagy a DK-központjában”. Azt mondja, mi nem azért léptünk be az EU-ba húsz éve, hogy a belpolitikai vitáinkat Brüsszelben oldják meg. Magyar helyette abban hisz, hogy nekik egy szuverén, gazdaságilag, akár katonailag és a „nemzettudat” tekintetében is erős országot kell építeniük. Nem ígérné meg, hogy 2030-ra ott fogunk tartani, mint Ausztria, ehhez szerinte elsőként meg kéne próbálni „Romániát visszaelőzni”.

A beszélgetésben szóba jött az oktatás és az egészségügy kérdése is. Magyar kifejtette, szerinte meg kéne hallgatni a szakmai szervezeteket, új Nemzeti alaptantervet és szabad tankönyválasztást emlegetett, valamint a státusztörvényt is megszüntetné, mert korlátozza a tanárokat. Magyar keményen kritizálta az egészségügyet is, szerinte meg kell szüntetni az orvosbárói rendszert, beszélt az ápolók és a szociális munkások alacsony fizetéseiről. 

Ha téged megoperálnak, az operáció után egy kemény zsemlét és két szelet párizsit fogsz kapni. Ez ma Magyarország 

– tette hozzá.  

Magyar emellett arról is beszélt, hogy szerinte a Szuverenitásvédelmi Hivatal az „új ÁVH”. Nem érti, miért támadják azzal, hogy amerikai tanácsadókkal dolgozik, holott a Fidesz és a kormányközeli szervezetek fizetnek súlyos pénzeket amerikai tanároknak, tanácsadóknak. Szerinte különös, hogy amíg az ÁSZ ellehetetleníti az ellenzéki pártokat, addig „van egy Fidesz, aki folyamatosan tiltott kampányfinanszírozást és kampányolást végez a Megafonon, a CÖF-ön, a közmédián keresztül”.

Hozzátette, „mindenki tudja, hogy ezek a fiúk állami adófizetői pénzből kampányolnak”, ami egy súlyos demokratikus deficit. Felsorolta, mi mindennel próbálták már lejáratni, nevezték már nőverőnek, pszichopatának, a baloldal „csicskásának” és újabban Ursula von der Leyen „kiszolgálója” lett, miután óriásplakátokra rakták az ő fejét más ellenzéki vezetők mellett.

Most rengeteget túlóráznak a fiúk, napi tíz cikk az Origón, tizenöt a Megafonnál. De azt üzenem nekik, hogy tartsanak ki, mert utána nagyon sokat fognak pihenni

– szúrt oda Magyar.

Hogyan viszonyul Magyar Péter Orbánhoz?

Szerinte az emberek azért hisznek még ma is a Fideszben, mert Gyurcsányt ki nem állhatják. Úgy véli, ezért épül a Fidesz kommunikációja pont arra, hogy „ha mi nem, akkor jön Gyurcsány. Ez olyan volt, mint a német gyerekeknek az orosz, az oroszoknak pedig a német”. Magyar Péter a beszélgetésben elmondta, hogy 

Orbán Viktor „egy demokratikus hősnek indult 1988-ban”, és bár utólag voltak figyelmeztető jelek „a politikai hatalomgyakorlást tekintve, de összességében az egész magyar politikai kínálatból kiemelkedett”.

Hozzátette, Orbánt 2002-ben, a választási vereségkor érte egy olyan ütés, hogy „nem elég jól kormányozni, hanem meg kell szerezni a hatalom minden részét, le kell építeni a fékeket és ellensúlyokat, médiabirodalmat kell építeni, Machiavelli eszközeit használva kell kormányozni”. Magyar szerint akkor változott meg igazán Orbán személyisége, amikor elment kelet felé új politikai szövetségeseket keresni a 2010-es megválasztását követően, miután „kapott egy óriási pofont” korábbi szövetségeseitől, a „néppárti elvtársaitól is”.

A beszélgetés vége felé Puzsér felemlegette Magyar korábbi kijelentését, miszerint egy Orbán nélküli Fidesszel szívesen koalícióra lépne. Arról is megkérdezte, hogy egy Gyurcsány nélküli DK-val összefogna-e. Azt mondta, előbbit még nagyon az elején mondta, amikor még kishitű volt. Azt mondta, amikor kibővítik a pártot, azon fognak dolgozni, hogy nekik senkivel ne kelljen koalíciót kötniük. 

Engem nem érdekel Gyurcsány Ferenc, soha egy asztalhoz nem akarok leülni vele, mert tudom, hogy mit tett a hazával. Orbán Viktor sem érdekel, függetlenül attól, hogy egy nagyon intelligens embernek tartom, aki nagyon szépen indult

– fogalmazott. Majd felemlegette a miniszterelnök szavait, miszerint Brüsszelből csak a baj jön. Szerinte nem kell közvélemény-kutatásokkal foglalkozni, csak a reménnyel, a valós alternatívával. Puzsér utolsó kérdése az volt, hogyan egyesítené Magyar megválasztása esetén a hideg polgárháborúba süllyedt nemzetet. Magyar szerint ezt majd az idő fogja eldönteni, majd egy Petőfi-idézettel zárta szavait. 

Magyar Péter nemrég az RTL-nek elárulta, mit kedvel Orbán Viktorban

Magyar Péter országjárása második hetében Baranyában járt, ahova a Házon kívül stábja is elkísérte. A Tisza párt alelnöke ott is elmondta, milyen embernek ismerte meg Orbán Viktort, és felidézte, milyen volt, amikor a miniszterelnök Brüsszelben előkapott egy köteg 500 euróst. Magyar azt is elárulta a Házon kívül stábjának, mit kedvel Orbán Viktorban.

Medián: Magyar Péter pártja több szavazatot kaphat az EP-választáson, mint a három ellenzéki párt összesen

Jócskán lehagyta a Tisza Párt a DK-MSZP-Párbeszéd összefogást. A Medián friss közvéleménykutatása szerint Magyar Péter pártja lényegesen több szavazatra számíthat az Európai Parlamenti választáson, mint a három ellenzéki párt közösen. A biztos szavazók között továbbra is stabilan, de a korábbinál kisebb előnnyel vezet a Fidesz-KDNP, a Medián mérései alapján. A Híradónknak nyilatkozó választási szakértő azonban óvatosságra int a közvéleménykutatási adatokkal kapcsolatban.


Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#magyar péter#puzsér róbert#orbán viktor#vita#tisza párt#lázár jános

Címlapról ajánljuk