Belföld

A lefújt tűzijáték után kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 18:01

A kormánypárti sajtó a szervezetet hibáztatta az elmaradt látványosságért.

Azonnali hatállyal távozik posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és szakmai elnökhelyettese – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László miniszter augusztus 22-ével menesztette.

Mint vasárnap írtuk, a kormánypárti sajtó az OMSZ-t tette felelőssé azért, hogy az időjárás-előrejelzés alapján a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs lefújta a szombati tűzijátékot. Erről Urbán Ágnes médiakutató az RTL Híradónak azt mondta: 

normálisnak semmiképpen nem lehet mondani azt, hogy a teljes magyar kormánymédia kvázi parancsszóra nekiesik egy szakmai intézménynek.

 Aznap az OMSZ Facebook-oldalán azt írta: a modelleredményeik közül a legkevésbé valószínű történt meg, ez a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban.

Az RTL meteorológusa hétfői cikkében azt írta: augusztus 20-án feltehetően az történt, hogy a csapadékot hozó hidegörvény váratlanul kettészakadt, ami a mérésekből még nem tükröződött. Allaga Tamás arról is írt, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy a hasonló, rendkívül bizonytalan helyzetekben jobb számítási eredmények szülessenek.

2006-ban viszont épp amiatt történt öt ember halálával és több száz sérüléssel járó katasztrófa, mert az érkező – és a meteorológusok által előre jelzett – vihar ellenére nem fújták le időben az ünnepi tűzijátékot.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#országos meteorológiai szolgálat#tűzijáték#kirúgás#palkovics lászló

Címlapról ajánljuk