Belföld

A meteorológusokat tette felelőssé a kormánypárti sajtó a tűzijáték elmaradásáért

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 21. 17:14

Végül nem volt vihar augusztus 20-án, ezért valakinek felelnie kell.

Augusztus 20-án kora délután jelentette be a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján lefújták az ünnepi tűzijátékot. Végül azonban a tűzijáték szokásos időpontjában, 21 órakor szél- és csapadékmentes időjárás volt Budapesten, így elvileg megtartható lett volna az attrakció.

A Magyar Hang szemléje szerint a kormánypárti sajtó meg is találta a bűnbakot, akit a tűzijáték elmaradásáért felelőssé tehet: nem az időjárást, hanem az OMSZ-t.

„Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot” – fogalmazott címében a Mandiner. A cikkben azt írták, az operatív törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése

– írta címében az Origo, amelyet szó szerint átvett címmel együtt a Magyar Nemzet. 

Az Origo és a Mandiner cikkét a közszolgálati média és a Fidesz-közeli KESMA tulajdonában lévő megyei lapok is szemlézték.

A cikkekre reagált az OMSZ is, Facebook-oldalukon azt írták: az augusztus 20-án délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg.

Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért

– fogalmaztak.


Nyitókép: Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#augusztus 20.#tűzijáték#országos meteorológiai szolgálat

Címlapról ajánljuk