Külföld

Egymillió kínai életébe kerülhet az, hogy az ország maga mögött hagyja a szigorú járványügyi korlátozásokat

rtl.hurtl.hu

2022. december 20. 5:12

De a zéró covidnak egyre kisebb a társadalmi támogatottsága.

Egy tanulmány szerint Kína túl gyorsan és felkészületlenül hagyja maga mögött a zéró covidos járványkezelést, amelynek következtében soha nem látott mértékben kezdhet el terjedni a koronavírus, és akár egymillió halálos áldozatot is szedhet az országban, írja a CNN.

Az elmúlt három évben az ország drákói szigorral kezelte a korlátozásokat, egy-egy eset miatt egész lakótömböket, városrészeket zártak le. Ez egyrészt drága is volt, másrészt egyre népszerűtlenebb lett a nép körében: a múlt hónap folyamán már több városban is tömegek tiltakoztak a lezárások ellen.

A Hongkongi Egyetem friss tanulmányában rámutat, hogy az ország nem készült fel a hirtelen nyitásra: az idősek emlékeztető oltatása is elmaradt, illetve a kórházak kapacitását sem növelték meg eléggé, és gyógyszerekből sem raktároztak be. 

Emiatt akár 684 haláleset is juthat hamarosan egymillió emberre, ami az 1,4 milliárd fős országban 964 ezer halottat eredményezhet.

Korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a megítélését a sikeres járványügyi védekezésre alapozó kommunista pártvezetés kelepcébe került. A nyitással több millió ember halálát kockáztatja, az eddigi stratégia folytatásával pedig zavargásokat és gazdasági összeomlást.

Arról is beszámoltunk: anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy csak Pekingben milliós lehet a fertőzöttek száma. A hivatalos adatok szerint múlt vasárnap 22 ezer ember, a szokásos szám 16-szorosa kereste fel a lázas betegekkel foglalkozó klinikákat, mentőautót pedig annyira lehetetlenség hívni, hogy a hatóságok arra kérték az embereket, hogy csak akkor hívják a segélyhívót, ha súlyos állapotban vannak. Egy pekingi lakos a Times-nak elmondta, többször is próbált mentőt szerezni, de a szám folyamatosan foglalt volt. A hivatalos közlés szerint napi ötezerről harmincezerre nőtt a segélykérések száma. Arról, hogy milyen volt az élet a zéró covid alatt, Sanghajban élő magyarok számoltak be az rtl.hu-nak.

Nyitókép: CFOTO / Future Publishing / Getty Images

#Külföld#kína#járvány#zéró covid#fertőzés#halál

Címlapról ajánljuk