Külföld

Példátlan tüntetéssorozat Kínában – videók

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 6:45

Több kínai városban is tüntetők ezrei vonultak utcára, hogy a szigorú járványügyi korlátozások ellen tiltakozzanak. Pekingben még a Tienanmen-térre is megpróbáltak tüntetők eljutni, hogy szabadságjogokat követeljenek. 

Példátlan tüntetések kezdődtek Kínában a járványügyi korlátozó intézkedések ellen, miután legalább tíz ember halt meg egy Ürümcsi városában kigyulladt házban, ahonnan a coviddal kapcsolatos szabályok miatt állítólag nem engedték ki az embereket. A közösségi oldalakon terjedő videók tanúsága szerint több városban is ezrek vonultak az utcára, amelyeken nem csak a szigorú zéró covid ellen tiltakoztak, hanem Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár távozását is követelték.

Ürümcsiben több tüntetést is tartottak. 


Sanghajban az Ürümcsi városáról elnevezett úton voltak nagyobb tüntetések a hétvégén. A tüntetők több helyen is üres papírlapokat tartottak a magasba. 


Egy demonstráción pártellenes skandálás is volt. 


A kínai rendőrség vasárnap már elkezdte letartóztatni a tüntető embereket, és egy videó tanúsága szerint véletlenszerűen bárkit, aki éppen a demonstrációk helyszínénél járt. 


Egy másik videón pedig azt látni, hogy a rendőrök megvernek egy letartóztatott embert. 


A rendőrség őrizetbe vette a BBC egyik újságíróját is, aki a sanghaji demonstrációról tudósított. Ed Lawrence több órán át volt fogságban, akit letartóztatása alatt a BBC közlése szerint ütöttek és megrugdostak. A letartóztatás pillanatáról videófelvétel készült.


Egy videón látni, hogy a rendőrség zavargások leverésére használt páncélozott járműveket vitt Sanghajba vasárnap.


Pekingben szintén ezrek gyűltek össze, hogy a lezárások ellen tüntessenek. 


A főváros egyik legsűrűbben lakott északi részén lebontották az ott lakó emberek a barikádokat és ellenőrzőpontokat.


Ugyanezen a helyen másnap a hatóságok már hagyták, hogy az emberek szabadon mozoghassanak.


A pekingi tüntetésnél legalább száz ember gyűlt össze, hogy a Tienanmen térre vonuljanak, hogy a demokráciáért tüntessenek – írta a Twitter-oldalán Simina Mistreanu a Telegraph és a Foreign Policy kínai tudósítója. A demonstrálókat megállították, mire odaértek volna. 


Egy Lancsou városában készült videón látni, hogy egy rendőrségi bódét döntenek fel. 


Csengdu városában szólás- és sajtószabadságot követelő skandálás volt egy tüntetésen. 


A járvány kiindulási pontjának számító Vuhan városában hatalmas tömeg vonult utcára, annak ellenére, hogy a városban kijárási korlátozások vannak érvényben. Az emberek egy videó tanúsága szerint átgázoltak a felállított barikádokon.


Egy másik vuhani videón látni, ahogy egy elbontott ellenőrzőpontnál, a barikád darabjai között földön heverő hangosbeszélő még mindig mondja, hogy az embereknek meg kell mutatniuk egészségügyi státuszukat, de mindenki azt teljesen figyelmen kívül hagyva megy a dolgára.


Még az egyébként a népszerű üdülőhelynek számító Dali városban is az utcára vonultak az emberek. 


Nyitókép: Twitter

#Külföld#kína#tüntetés#demonstráció#covid#járvány#járványügyi korlátozások#koronavírus#tiltakozás#ma

Címlapról ajánljuk