Külföld

Tíz embert szörnyethalt – nem engedhették ki őket az égő házból a karantén miatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 11:49

Az eset után a koronavírus miatti lezárások ellen tüntettek Kína ujgurok lakta Hszincsiang tartományában. A helyi hatóságok nem ismerik el, hogy a lezárásokkal kapcsolatos túlkapások miatt haltak meg emberek egy égő házban.

Kínában tüntetők követelték a koronavírus miatti lezárások feloldását azután, hogy egy lakóházban keletkezett tűzben tízen életüket vesztették.

A helyi média jelentései szerint a nyugat-kínai, ujgur kisebbség lakta Hszincsiang tartomány fővárosában, Ürümcsiben elektromos hiba miatt gyulladt ki egy ház csütörtökön. Egy helyi lakos a BBC-nek azt mondta, hogy a házban lakókat megakadályozták abban, hogy elhagyják otthonaikat. Ezt a hatóságok tagadják, és arra hivatkoznak, hogy a parkoló autók akadályozták a tűzoltók hozzáférését az égő épülethez.

A közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint pénteken este sötétedés után tüntetők vonultak az utcára, közülük sokan szájmaszkban. Az öklüket rázva tiltakoztak, ledöntöttek egy kordont, és elfoglalták egy hivatali épület lépcsőit. A tüntetésekről szóló internetes beszámolókat szombat reggelre nagyrészt cenzúrázták.

Bár a helyi vezetés nem ismeri el a felelősségét, pénteken szokatlan hangvételű közleményt adtak ki, amelyben felelősségre vonást ígérnek a halálesetek kapcsán, valamint azt, hogy a korlátozásokat kivezetik a város alacsony kockázatúnak ítélt részein.

 

#Külföld#kína#koronavírus#lezárás#tüntetés

Címlapról ajánljuk