Külföld

Fellázadtak a lakók a drákói járványkezelés ellen egy kínai nagyvárosban

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 15. 19:26

Ledöntötték a védőkorlátokat és a kijárási tilalom ellenére az utcára vonultak.

Többször is írtunk a kínai járványkezelésről, az úgynevezett „zéró covidról”. A stratégia célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse. Ennek érdekében akár egyetlen fertőzéses eset regisztrálása után is emberek tömegeit kötelezhetik karanténra, amennyiben például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval.

Ebből lett most elege a 15 milliós Kanton (Guangzhou) város sok lakójának: az éjszaka több ezer bezárt ember vonult utcára, hogy a lockdown ellen tiltakozzon. A tüntetők ledöntötték a szabályok érvényesítése végett kitett védőkorlátokat, és tömegekben vonultak az utcán, amikor a szabályok szerint otthon kellett volna lenniük egymagukban, írja a CNN.

A város Haizhu nevű részén volt a tiltakozások központja: ez az itteni járványhullám indulópontja, amit november 5 óta egyre szigorúbban kezelnek a hatóságok. Egy videón az látható, hogy egy egészségügyi munkás próbál szót érteni a „lázongó” tömeggel.

A kínai hatóságok igyekeztek a tiltakozás minden nyomát eltüntetni az internetről, így az sem biztos, hogy pontosan melyik nap történt az, hányan vettek részt benne, illetve hogy mi lett a tüntetés vége. A városban kedden 5100 új fertőzést diagnosztizáltak, de a nagy részük tünetmentesen folyik le.

A zéró covidos járványkezelés ellen korábban az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is felszólalt. Arról, hogy milyen a drákói intézkedések alatt élni, korábban Sanghajban élő magyarokkal is beszélgetett az rtl.hu.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#kína#járványkezelés#zéró covid#tüntetés#internet#lezárás

Címlapról ajánljuk