Külföld

Már a WHO-nak sem tetszik Kína „zéró covidos” járványkezelése

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 19:59

Túl drasztikusnak tartják a „zéró covidot”.

„Kína jelenlegi járványkezelési stratégiája fenntarthatatlan, tekintettel mindarra, amit a koronavírusról tudunk,” jelentette ki keddi genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Kína „zéró covid” néven ismert járványkezelési stratégiájának célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse. Ennek érdekében akár egyetlen fertőzéses eset regisztrálása után is emberek tömegeit kötelezhetik karanténra, amennyiben például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója a főigazgató beszédét követő felszólalásában arról szólt, hogy az emberi jogokra, valamint az ország gazdaságára gyakorolt hatást sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Felidézte ugyanakkor, hogy Kínából tizenötezer halálesetet jelentettek, amióta a vírust első alkalommal azonosították 2019 februárjában Vuhan városában, és ez a szám viszonylag alacsony összehasonlítva az Egyesült Államokban regisztrált csaknem egymillió halálesettel, vagy Indiával, ahol több mint félmillióan estek a kór áldozatául.

Mindezt figyelembe véve, fogalmazott Ryan, érthető, hogy a világ legnépesebb országa kemény intézkedésekkel próbál gátat szabni a vírus terjedésének.

Sanghaj április eleje óta áll vesztegzár alatt. Az elmúlt napokban pedig Pekingben is parkokat zártak be és teljesen felfüggesztették a tömegközlekedést a főváros azon részein, ahol a legtöbb fertőzöttet regisztrálták. Az rtl.hu is beszélgetett sanghaji magyarokkal az ottani helyzetről, és a Híradó is beszámolt arról.

Nyitókép: Nyitókép: Chen Shuo / VCG / Getty Images

#Külföld#kína#covid#zéró covid#who#kritika#lezárás#járvány

Címlapról ajánljuk