Külföld

Felvett 27 réteg vegyvédelmi öltözéket egy művész, hogy a kínai járványkezelés ellen tiltakozzon

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 20. 7:15

Az ázsiai országban még mindig a „zéró covid” elve érvényesül.

Mozogni is alig tudott az az Egyesült Államokban élő kínai művész, aki 27 réteg vegyvédelmi öltözéket vett magára New York-ban, hogy a kínai kormány „zéró covid” járványkezelése ellen tiltakozzon, írja a CNN.

A járványkezelési stratégia célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse. Ennek érdekében akár egyetlen fertőzéses eset regisztrálása után is emberek tömegeit kötelezhetik karanténra, amennyiben például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval.

A 28 éves Zhisheng Wu azt mondta akciójáról: „A védőöltözetek szimbólummá váltak minden kínai ember kollektív tapasztalatában és kollektív emlékezetében”. A művész szerint a réteges öltözék „egy szörnyeteggé” változtatta, és alig érzékelte bennük a külvilágot.

Wu eredetileg száz védőöltözetet kívánt magára venni, de kiderült, hogy 27-nél többe egyszerűen nem fér bele. Az akció során perceken belül elfáradt, és hamarosan már csak a földre rogyva tudott kúszni. Végül asszisztense mentette ki a rétegek alól az ekkor már kimerült, izzadtságban úszó művészt.

Azt akarom, hogy ez egy metafora legyen arra, ahogy minden kínai egyén fuldoklik a politika vizeiben

– foglalta össze a performansz lényegét.

A zéró covidos járványkezelés ellen korábban az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is felszólalt. Arról, hogy milyen a drákói intézkedések alatt élni, korábban Sanghajban élő magyarokkal is beszélgetett az rtl.hu.

Nyitókép: Facebook

#Külföld#kína#covid#járványkezelés#tiltakozás#művész#zéró covid

Címlapról ajánljuk