Külföld

Oroszország megindította a támadást Ukrajna ellen

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 4:17

Vlagyimir Puyin orosz elnök csütörtök hajnalban bejelentette, hogy az orosz hadsereg egységei bevonulnak Ukrajnába. Több ukrán városban is robbanásokat lehet hallani. Minden irányból támadnak az oroszok, Oroszország, Belarusz és a Krím felől is átlépték a határt.

  • Csütörtök hajnalban az orosz hadsereg egységei benyomultak Ukrajnába, először a szakadár területek felől, később Belarusz és a Krím felől is.
  • Az oroszok rakétákkal lőnek célpontokat szerte Ukrajnában. 
  • Már legalább ötven halálos áldozat van, köztük több civil.
  • Az oroszok már Kijev közvetlen közelében vannak.
  • A világ elítéli a támadást, Putyin megfenyegetett minden országot, amelyik beavatkozik.
  • A háború elől menekülők első hulláma megérkezett Magyarországra.

Az orosz hadsereg egységei csütörtök hajnalban elkezdtek bevonulni Ukrajnába. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televíziós beszédben jelentette be, hogy „különleges katonai akciót” hajtanak végre az ország keleti részén lévő Donbasz régióban. Az orosz elnök közlése szerint a katonai akciót az „emberek védelmére” hajtják végre, hozzátéve, hogy a körülmények „határozott lépéseket követelnek Oroszországtól”.

Az orosz hadsereg egységei az oroszbarát szeparatisták által irányított területekre vonulnak be. Putyin közlése szerint a cél, hogy „demilitarizálják és nácitlanítsák” Ukrajnát, és arra szólította fel az ukrán hadsereg tagjait, hogy tegyék le a fegyvert, és menjenek haza.

Közben több ukrán városból, köztük Kijevből is arról számoltak be, hogy robbanások hangjait lehet hallani, az Ukrajna keleti részén található Harkovban pedig egy webkamera fel is vett egy hatalmas robbanást


Kijevben az ukrán főváros repülőtere felől lehetett hallani a robbanásokat – írta a CNN

Az orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír, de az ország más részein vannak áldozatok.

KHARKIV, UKRAINE - FEBRUARY 24: (EDITOR'S NOTE: Image depicts death) A man mourns near a body as airstrike damages an apartment complex outside of Kharkiv, Ukraine on February 24, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Légicsapás áldozata Harkivnál – Fotó:Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

Egész Ukrajnában lőnek célpontokat rakétákkal az oroszok

Az orosz fegyveres erők rakétákkal lövik Ukrajnát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Közlése szerint a rakétatámadásokkal az ukrán infrastruktúrát és a határőrséget célozzák.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy ukrán városokat lőnének, és közölték, hogy „precíziós fegyverekkel” katonai célpontokat céloznak, köztük az ukrán légvédelmet, és a légierőt, valamint az ukrán hadsereg infrastruktúráját.

A BBC a helyi sajtóban megjelent beszámolókra hivatkozva azt írja, hogy Kijevben a hadsereg központjait érte támadás.

Szemtanúk és az országban lévő újságírók közlése szerint szerte az országban robbanások hangjait lehet hallani a városokban. Köztük a fővárosban, Kijevben, az ország délnyugati részén található Odesszában, a délkeleti Mariuopolban. Közben az ország második legnagyobb városában, az ország északkeleti részén található Harkovban folyamatosan lehet hallani robbanásokat – közölte a CNN amerikai hírtelevízió helyszínen lévő stábja.

Az orosz csapatok már Kijev mellett vannak

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint az orosz erők elfoglalták a Kijev határától mindössze öt kilométernyire található Antonov nemzetközi repülőteret. 

A helyszínen készült felvételeken látni lehet, ahogy helikopterek tartanak a Hosztomelben lévő repülőtér felé, ahonnan sűrű fekete füst száll fel.

Nő a halálos áldozatok száma

Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint negyven ukrán katona halt meg az Ukrajna ellen csütörtökön indított orosz támadásokban, valamint többen megsebesültek. A sebesültek pontos számáról nem közöltek adatokat.

Az elnök egyik tanácsadója hozzátette, hogy a „amennyire tudja”, délig nagyjából tíz civil halt meg a támadásokban.

Lakóházak közé is csapódnak rakéták

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint Csuhuiv városában egy társasházat ért rakétatámadás, vagy légicsapás. Harkiv városában egy templom közelében csapódott be az utcára egy feltehetően egy orosz Szmercs rakétasorozatvetőből kilőtt rakéta. 

Az ukrán média szerint is több polgári sebesültről is érkezett jelentés. A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg.

 

Egyszerre három irányból is támadnak az oroszok

Úgy tűnik, Oroszország széleskörű támadást indított Ukrajna ellen. Az ország északi, déli és keleti határánál is orosz csapatok hatoltak be az ország területére, a helyszíni beszámolók szerint.

Az ukrán határőrség is azt közölte, hogy az országot ért orosz támadás egyszerre indult meg Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím félsziget felől.

 

Az RTL Híradó reggeli összefoglalója

 

Ukrajna hadiállapotban

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben. A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

 „Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” – közölte az államfő.

Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és a fegyveres erők mind teszik a dolgukat, és ígértet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Putyin fenyegeti a világot

Vlagyimir Putyin megfenyegette azokat az államokat, amelyek bármilyen módon beleavatkoznának Oroszország tevékenységébe: „sosem látott következményekkel kell szembenézniük” – jelentette ki. 

Az elnök az Amerikai Egyesült Államokat és szövetségeseit tette felelőssé azért, mert szerinte figyelmen kívül hagyták azt az orosz követelést, hogy Ukrajna ne válhasson a NATO tagjává és nyújtsanak biztonsági garanciákat Moszkvának. Azt állította, hogy Oroszország nem akarja megszállni Ukrajnát, de „fegyverteleníti” azt, és felelősségre vonja a „bűnök elkövetőit”.

A világ elítéli a támadást

A világ vezetői sorra ítélik el az orosz agressziót. Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított igazságtalan támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell – jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Adjon a békének egy esélyt – kérte az ENSZ főtitkára Vlagyimir Putyint csütörtök hajnalban. António Guterres az Ukrajna elleni támadás leállítására szólította fel az orosz elnököt.

Vakmerőnek és indokolatlannak nevezte a támadást Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Közölte, hogy a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva agresszív cselekményeiből.

Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban

– tette hozzá

Oroszország szándékosan háborút kezdett Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Közölte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak abban, hogy felelősségre vonják ezért Oroszországot. 

Szijjártó Péter a Facebookon közölte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Hozzátett, hogy a kijevi magyar nagykövetség működik, és arra kéri az Ukrajnában tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a követséggel. 

Zelenszkij üzenete az oroszokhoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz fordult videóüzenetében, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

„Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország.  Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk” – hangoztatta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket békésen, nyugodtan és őszintén.

„Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud” – szögezte le az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

Nyitókép: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images)

#Külföld#ukrajna#oroszország#háború

Címlapról ajánljuk