Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország kiáll Ukrajna mellett

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 7:14

A kijevi nagykövetség munkatársai biztonságban vannak – mondta a külügyminiszter.

Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

– jelentette be csütörtök reggeli videoüzenetében Szijjártó Péter azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A szomszédságunkban sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be, mégpedig a háború, amelynek még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudták az elejét venni

– fogalmazott a külügyminiszter. Elmondta: hazánk a mai napon is minden olyan szövetségesi egyeztetésen részt vesz, ahol a koordinált válaszreakcióról döntenek.

Legfontosabb feladatunk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk

– mondta Szijjártó Péter, aki elárulta, hogy csütörtökön már többedjére egyeztetett a kijevi nagykövettel. Íjgyártó István szerint Kijev belső részeiben a helyzet egyelőre nyugodt abból a szempontból, hogy harci cselekményeknek nyoma, hangja nincs. A nagykövetségi munkatársak biztonságban vannak, a munkavégzéshez adottak a körülmények.

Az Ukrajna keleti vagy középső részén tartózkodó magyar állampolgároktól Szijjártó Péter azt kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kijevi nagykövetséggel. Kitért arra is, hogy Kárpátalján egyelőre nyugalom van: folyamatosan kapcsolatban vannak az ottani magyarság vezetőivel és a főkonzulátusokkal.

Nyitókép: MTI / EPA / Andrej Cukic

#Belföld#szijjártó péter#oroszország#ukrajna#háború

Címlapról ajánljuk