Külföld

Orosz csapatok lépik át az ukrán határt Belarusz felől

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 6:25

Az Ukrajna délkeleti részén található Odesszánál is orosz katonák jelentek meg. 

Úgy tűnik, Oroszország széleskörű támadást indított Ukrajna ellen. Az ország északi, déli és keleti határánál is orosz csapatok hatoltak be az ország területére, a helyszíni beszámolók szerint.

Az ukrán határőrség is azt közölte, hogy az országot ért orosz támadás egyszerre indult meg Belaruszból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

A CNN az ukrán határőrségtől megszerzett egy videófelvételt, amin az látható, ahogy tankok lépik át Belarusz felől az ukrán határt.


Az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője közölte a CNN-el, hogy még vizsgálják azokat a jelentéseket, amik szerint csapatok hatoltak be Belarusz felől Ukrajna területére. A CNN forrása szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy csak orosz, vagy fehérorosz katonák is vannak-e köztük.

Közben ukrán tisztségviselők arról számoltak be, hogy orosz csapatok érkezetek az Ukrajna délkeleti részén, a Fekete-tenger partján található Odessza kikötővárosánál is. Emellett orosz katonák lépték át a határt Harkovnál is, és támadást indítottak a Krím-félsziget felől is, az ukrán határőrség közlése szerint.

A Belarusz felől indítás arra utal, hogy Oroszország Kijev körbezárása készülhet.

Nyitókép: Orosz csapatok Donyecknél. Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk