Külföld

Invázió, Kijev lerohanása, bombázások és kibertámadás – ez jöhet most Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 17:07

Elkerülhetetlennek látszik, hogy Moszkva katonai akciót indítson Ukrajna ellen, a kérdés elemzők szerint már csak az, honnan támadnak, és mekkora lesz a támadás. 

Ukrajna határain nagyjából 150 ezer orosz katonát sorakoztatott fel Moszkva, és minden adott Oroszország számára, hogy lerohanhassa Ukrajnát, ami mostanra már szinte teljesen biztosra vehető. Ahogy azt az amerikai RAND Corporation orosz haderővel foglalkozó védelmi elemzője, Scot Boston mondta a Vox című lapnak, már nem az a kérdés, hogy „megtörténik-e”, az orosz támadás, az már senki számára nem lesz meglepetés.

A meglepetés az lesz, hogy pontosan mi fog történni.


Hosszan elhúzódó kis támadások, amivel lépésenként törik meg az ukrán ellenállást? Egy nagyszabású invázió az egész országban? Megsemmisítő légitámadások? Kibertámadások?

Kijev lerohanása

Az egyik lehetséges terv szerint Oroszország körbevenné az ukrán fővárost (valamint Harkovot), elzárná a külvilágtól, és kiéheztetné, amíg meg nem adják magukat. Ezt könnyen megtehetik Fehéroroszország felől, ahol jelenleg is ott van harmincezer orosz katona, egy hadgyakorlaton, rövidtávú rakétákkal és repülőgépekkel. Emellett a Krím félszigetről és keletről is támadást indíthatnak.

Az amerikai hírszerzés szerint egyre több és több bizonyíték van arra, hogy Moszkva erre készül, és a brit kormányfő is ezt a lehetőséget említette. A támadás azzal kezdődhet, hogy elektronikai támadásokkal megszüntetik az internetelérést, tönkreteszik a mobiltelefonszolgáltatást, valamint az ukrán fegyveres erők kommunikációs eszközeit. Majd rakétákkal kezdik el lőni az ukrán hadsereg egységeit, esetleg magát a fővárost, ahol hetekig tartó utcai harcok kezdődnek, amíg az ellenállás meg nem törik. Aztán vadászni kezdnek a jelenlegi kijevi kormány támogatóira. Az Egyesült Államok szerint Moszkvának már listája van azokról az emberekről, akiket meg kell ölni, vagy táborokba kell zárni Ukrajna elfoglalása után.

Ukrán katona gyakorlatozik Kijevben. Fotó: Ethan Swope/Bloomberg via Getty Images


Egyes vélekedések szerint miután egy oroszbarát kormányt helyeztek hatalomra, visszavonulnának, hogy ne kelljen kitenni az orosz csapatokat az elkerülhetetlennek látszó ellenállásnak, mint amit az amerikaiaknak kellett elviselnie Irakban, vagy Afganisztánban. Joe Biden amerikai elnök tanácsadói azonban úgy hiszik, az orosz maradnának, hogy letörjenek minden felkelési próbálkozást.

Megsemmisítés távolról

Kihasználva, hogy Ukrajnának korlátozott légvédelme van, Moszkva dönthet úgy is, hogy szárazföldi erők bevetése nélkül kényszeríti Kijevet a megadásra – mondta el Dara Massicot a Washington Postnak. A RAND oroszügyi kutatója szerint kibertámadásokkal kezdenék, majd légicsapásokkal, precíziós rakétatámadásokkal és tüzérségi támadásokkal gyakorolhatnak nyomást a kijevi vezetésre.

Hasonlóan nyilatkozott a Guardian brit lapnak Rob Lee, aki szerint Oroszországnak megvan a lehetősége arra, hogy távolról megsemmisítő csapást mérjen az ukrán hadseregre. A Foreign Policy Research Institute, valamint a londoni King’s College kutatója a Postnak elmondta: a legvalószínűbb lépés az lesz, hogy elsöprő támadást indítanak az ukrán hadsereg megsemmisítésére, és anélkül kényszerítik térdre a kijevi vezetést, hogy területeket kellene elfoglalniuk.

Kis területfoglalások

Egy másik lehetőség, hogy Moszkva először csak a szakadárok által irányított kelet-ukrajnai területekre vonul be, majd a nyugati országok reakciójától függően elfoglalja az Ukrajna keleti részén található Donbaszt. Emellett elfoglalhatják a Krím félszigetről keletre található Azovi-tenger partmenti területeit, szárazföldi kapcsolatot hozva létre ezzel a 2014-ben elfoglalt területet és Oroszország között.

Végül végrehajthatják az „Új-Oroszország” (Novorosszija) tervet is, azaz a Fekete-tenger partmenti vidékét egészen Odesszáig elfoglalnák, elvágva Ukrajna többi részét a tengeri kikötőktől.

Nyitókép: Orosz és fehérorosz hadgyakorlat. Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#ukrajna#ukrán válság#oroszország#invázió

Címlapról ajánljuk