Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna népe mellett állunk

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 6:09

Az amerikai elnök szerint Oroszország egyedül felelős azért, hogy emberek fognak szenvedni és meghalni.

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított igazságtalan támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell

– jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azután, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen.

Adjon a békének egy esélyt

– kérte az ENSZ főtitkára Vlagyimir Putyint csütörtök hajnalban. António Guterres az Ukrajna elleni támadás leállítására szólította fel az orosz elnököt – számolt be az MTI.

A hírügynökség jelentései szerint vakmerőnek és indokolatlannak nevezte a támadást Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Közölte, hogy a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva agresszív cselekményeiből.

Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen

– közölte a főtitkár, hozzátéve:

Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban.

A NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei válságtanácskozást tartanak csütörtökön reggel.

Oroszország szándékosan háborút kezdett Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Közölte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak abban, hogy felelősségre vonják ezért Oroszországot. Az amerikai elnök csütörtökön reggel a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel tanácskozik a további lépésekről.

Biden és Boris Johnson brit miniszterelnök is telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Biden arról tájékoztatta Zelenszkijt, hogy a G7 súlyos szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen, Johnson pedig annyit írt a Twitteren, hogy megvitatta az ukrán államfővel a következő lépéseket.

Nyitókép: Orosz katonai járművek az ukrajnai Donyeckben - Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#oroszország#ukrajna#háború#nato#európai unió#amerikai egyesült államok#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk