Külföld

Megérkezett a menekülők első hulláma Magyarországra – Orbán 600 ezer emberrel számol

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 10:11

Egyelőre leginkább kárpátaljai magyarok jönnek Beregsuránynál.

Kisebb csoportokban, főleg gyalogosan érkeznek Ukrajnából a beregsurányi határátkelőn keresztül Magyarországra a háború elől menekülők – jelentette az RTL Híradó helyszínen lévő tudósítója. Egyelőre szinte kizárólag kárpátaljai magyarok érkeznek a határhoz közeli falvakból, főleg olyanok, akiknek élnek rokonaik Magyarországon, így tudnak hova menni.

Mint munkatársunknak elmondták, 

a legtöbben néhány napos magyarországi tartózkodásra készülnek csak, de meglátják, mi lesz, hiszen most nagyon bizonytalan a helyzet. 

A határátkelőn egyelőre nincs komolyabb zsúfoltság (fennakadás is csak az informatikai rendszer hibája miatt volt, nagyjából egy órán át tartott), de sokan vannak, akik inkább a határ túloldalán hagyták az autójukat, arra számítva, hogy gyalog gyorsabban és egyszerűbben jutnak át a határon. Kisebb-nagyobb fennakadás minden határátkelőnél volt, de a rendőrség tájékoztatása szerint fél egy körül az ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken szokásos mértékű az utasforgalom. Mint írják, a tiszabecsi közúti határátkelőhelyen tapasztalható egy kismértékű növekedés, belépő személyforgalomban két óra a várakozási idő. A többi ukrán viszonylatú határátkelőhelyen szokásos mértékű az aktuális utasforgalom.

A menekülők sietségnek az is az oka, hogy félnek a határok lezárásától. A környéken elterjedt, hogy már nem sokáig lehet elhagyni az országot. Ez a félelem részben azon alapul, hogy Ukrajnában elrendelték a hadiállapotot, ez pedig azzal jár, hogy ideiglenesen korlátozhatják az állampolgárok jogait és szabadságát is, a sorkötelesek nem hagyhatják el lakhelyüket.

Azt egyelőre nem tudni, hányan érkeztek eddig, de a magyar kormány és a honvédség 600 ezerre számít. Legalábbis ez derült ki szerdán, amikor Orbán Viktor ellátogatott a a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjába, ahol tájékoztatták a Keleti Pajzs 2022 nevű katonai tervről. A látogatásról videót tettek közzé a miniszterelnök Facebook-oldalán, ennek néhány kockáján szúrtuk ki, hogy 600 000 menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban „több tízezer” menekülőről beszélt.

Nyitókép: Ukrajnából menekülők a beregsurányi határátkelőnél 2022. február 24-én délelőtt. Fotó: Bialkó Anna/RTL Híradó 

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk