Külföld

Nem hagyhatják el lakhelyüket a sorkötelesek Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 9:04

Az országban túlterheltek a mobiltelefon-hálózatok, Kárpátalján helyet keresnek az evakuáltaknak.

Ideiglenesen korlátozhatják az állampolgárok jogait és szabadságát is a hadiállapot idején – írja a Kárpátalja.ma azután, hogy Ukrajnában hadiállapotot vezettek be az orosz támadást követően.

A lap összeállítása szerint az ország vezetését hadiállapot idején a katonaság veszi át, ami a végrehajtó hatóságokkal és a helyi önkormányzati szervekkel együtt dolgozza ki a kormányzás módját. A települések katonai igazgatását egy megbízott vezeti át, akit az Ukrán Fegyveres Erők, vagy az illetékes területi államigazgatás javaslatára az elnök nevez ki.

A hadiállapot idején a vállalkozások, intézmények, szervezetek munkáját a védelmi céloknak rendelik alá, kijárási tilalmat vezethetnek be, korlátozhatják a szabad mozgást, a ki- és belépést az országba. Ellenőrizhetik az állampolgárok okmányait, szükség esetén átvizsgálhatják a járműveket, poggyászokat, irodahelyiségeket, az állampolgárok lakhelyeit.

Tilos a tüntetések, sztrájkok, felvonulások, tömegrendezvények megtartása, nem lehet választást, népszavazást tartani, vagy módosítani az alkotmányt.

A karpat.in.ua idézi az ukrán államfő alkotmánybírósági képviselőjének bejelentését, amely szerint a sorkötelesek és hadkötelesek számára megtiltják, hogy engedély nélkül elhagyják Ukrajnát és lakóhelyüket. Engedélyt a területileg illetékes toborzóközpontok adhatnak.

A Kárpátinfo.net arról ír, hogy Kárpátalján a megyei rendőrség teljes állományát éjjel-nappali szolgálatba helyezték. A megye minden bejáratánál rendőrségi ellenőrző pontokat állítottak fel, az utcákon és a településeken rendőrök járőröznek. A lakosságot arra kérték, hogy mindig tartsák maguknál személyazonosító okmányukat, és csak az ellenőrzött, megbízható hivatalos információforrásokban bízzanak. Kérik azt is, hogy minden gyanús eseményről és gyanús személyről értesítsék a rendőrséget.

Beregszász polgármestere, Babják Zoltán közölte, hogy a város intézményei, iskolái is a megszokott módon működnek, dolgoznak a város stratégiai objektumainak víz- és áramellátásán. Az EU országaival a határátkelők addig nyitva maradnak, amíg a Legfelső Tanács nem szavazza meg azok lezárását. Dolgoznak azon is, hogy helyet találjanak az evakuáltak elhelyezésére.

Az ukrán oktatási miniszter ugyanakkor azt közölte, hogy a hadiállapot miatt minden oktatási intézmény távoktatási formában működik.

A Kárpáthír azt írta, hogy Ukrajnában a mobilszolgáltatások működnek, de reggel óta túlterheltek a vonalak, ezért előfordulhat, hogy nem lehet elérni a másik felet. A szolgáltatók arra kérték a lakosságot, hogy csak valódi szükség esetén telefonáljanak, és ha nem sikerül a hívás, sms-ben üzenjenek egymásnak.

Nyitókép: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország#háború#hadiállapot

Címlapról ajánljuk