Külföld

Az orosz csapatok már az ukrán főváros közvetlen közelében vannak

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 12:16

Orosz helikopterek támadtak egy Kijev közelében lévő repülőteret.

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint az orosz erők elfoglalták a Kijev határától mindössze öt kilométernyire található Antonov nemzetközi repülőteret – írta Twitter-oldalán Christopher Miller, az amerikai BuzzFeed News nemzetbiztonsággal foglalkozó riportere.

A helyszínen készült felvételeken látni lehet, ahogy helikopterek tartanak a Hosztomelben lévő repülőtér felé, ahonnan sűrű fekete füst száll fel. A videót készítő ember állítása szerint 20-30 helikopter „bombázza a repülőteret”. Egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására - írta az MTI.

A repülőtér az Antonov állami repülőgépgyár tulajdonában van, és cargo repülőtérként is használják, valamint a repülőgépgyár tesztelésre. 


A területen Szu-25-ös csatarepülőgépeket is videóztak. 

Egy másik videón egy KA-52-es harci helikoptert lehet látni a Hosztomelbe vezető országút felett, alacsonyan szállva.


Egy ilyen gép, feltehetően ugyanaz, ami az országút felett repült, kényszerleszállást hajtott végre, miután találat érte. Az ukrán hadsereg közlése szerint két orosz helikoptert lőttek le – írta a Jerusalem Post. Az MTI híre szerint Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.


Közben a Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat, de kifelé szabad a forgalom a fővárosból - írt az MTI. Az UNIAN hírügynökség közlése szerint pedig Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.

Nyitókép: Füst száll fel Kijevben. Fotó: Kyodo News via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#kijev#repülőtér#helikopter

Címlapról ajánljuk