Gazdaság

Ryanair-vezér: Mindenképp veszek repjegyet Gulyás Gergelynek Dublinba a saját pénzemből, elég lesz kézipoggyásszal jönnie

rtl.hurtl.hu

2023. január 24. 14:54

Michael O’Leary arra számít, hogy fél éven belül megszünteti a magyar kormány az átnevezett extraprofitadót. 

Mindenképp vesz repülőjegyet Michael O’Leary Dublinba Gulyás Gergely számára, viccelődött a Ryanair-vezér a mai, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Azt is hozzátette, hogy ezt a saját pénzéből teszi majd meg, és a miniszternek elég lesz kézipoggyászt hoznia, jelenti az RTL tudósítója.

Michael O’Leary komolyabb hangvételben arról beszélt: számít rá, hogy fél éven belül megszünteti a magyar kormány az átnevezett extraprofit-adót, ami november óta környezetvédelmi alapon működik.

Arról is beszélt: a Ryanair új, belfasti úticéljával bővíti budapesti menetrendjét a nyári időszakban. A társaság ötvenhat útvonalon, heti 500 járattal és nyolc repülőgéppel indítja el március végén kezdődő és októberig tartó nyári menetrendjét, Belfastba heti kétszer repül majd Budapestről. Összesen 15 útvonalon növelik a heti járatszámot.

Michael O'Leary a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy még júniusban döntés születhet az Alkotmánybíróságon az extraprofit-adó ügyében, amelynek számítása tavaly év végén átalakult, és az adó mértéke a légitársaságok által kibocsátott károsanyag-kibocsátástól függ.

A cégvezető hangsúlyozta: amennyiben számukra kedvező döntés születik, akkor tovább növelik budapesti bázisukat és a járatok számát olasz, portugál, spanyol útvonalakkal. A következő években így a budapesti utasforgalom elérheti az évi hatmilliót..

Elmondta, hogy a budapesti utasforgalom az idén négymillióra nőhet, ezzel megőrizhetik vezető pozíciójukat a magyar piacon 32 százalékos részesedéssel. A légitársaság korábbi tájékoztatása szerint üzleti éve 2022. szeptember 30-ával zárult első fél évében 1,37 milliárd euró nyereséget ért el az előző év azonos időszaki 48 millió eurós veszteség után, írja az MTI.

A Ryanair és a magyar kormány csörtéjéről mi is többször beszámoltunk. A konfliktussal az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

#Gazdaság#michael o'leary#ryanair#extraprofit-adó#alkotmánybíróság#gulyás gergely#sajtótájékoztató

Címlapról ajánljuk