Gazdaság

A Ryanair-főnök szerint Nagy Márton és Gulyás Gergely olyanok, mint Dumb és Dumber

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 11:33

Az extraprofitadó körüli szócsatában a Ryanair-vezérnek a filmtörténet legbárgyúbb hősei jutottak eszébe a magyar miniszterekről. 

Szokatlanul erős jelzőkkel kritizálta a magyar kormány által kivetett extraprofitadót Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója, aki többször is következetesen idiótának, tökfejnek, ostobának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, a kérdéses extraprofitadót pedig „kamu és idióta” adónak titulálta. 

Nos, a Ryanair-vezér az Euronewsnak nyilatkozva sem fogta vissza magát. 

„Az évek során sok támadást megéltünk, de még egyetlen kormány sem vezetett be extraprofit adót egy olyan ágazattal szemben, amelynek rekord veszteségei voltak az elmúlt két évben. Nem értem, hogy a magyar kormány hogy adóztathatja meg az extra profitunkat, ha nincs is semmi hasznunk” – kezdte O'Leary. 

Az említett veszteségeket részletezte is: „Az elmúlt két évben a Ryanair mintegy másfél milliárd eurót veszített. Idén márciusban közöltük a 2021-es adatokat, eszerint 350 millió euró volt az éves veszteség. A másik fapados légitársaságnak, a WizzAirnek pedig 650 millió, szóval a két legnagyobb Magyarországon működő légitársaság összesen egymilliárd eurót bukott mindössze 12 hónap alatt. És ekkor gondolta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy, hogy ideje megadóztatni minket.”

Ez őrület. Most ő vagy egy komplett idióta vagy nem érti a közgazdaságtant.

– fakadt ki a Ryanair főnöke. Szerinte „Nagy Márton miniszter úr akkor is hazudott, amikor azt állította, hogy Európa-szerte vannak ilyen adónemek. Nincs még egy olyan ország, amely extraprofitadót vezetett be a légitársaságokkal szemben, mert a többi kormány megértette, hogy ezek a cégek rengeteg pénzt veszítettek a járvány és az ukrajnai invázió miatt.”

Majd így folytatta: „Nagy miniszter úr hazudott: eleinte azt mondta, hogy a plusz költséget nem szabad áthárítani az utasokra. Az európai jogszabályok értelmében a légitársaságok szabadon árazhatnak, és ebbe Magyarország sem szólhat bele. Ez a rugalmas árképzés lényege. Ha egy kormány valahol Európában adót vet ki a repülésre, akkor azt az utasainknak kell megfizetniük, mert nekünk erre nincsen pénzünk.”

Az interjúban szóba került, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszer arra kérte a magyarokat, hogy repüljenek inkább a konkurenciával. 

Arra a felvetésre, hogy a kormány netán a magyar fapados társaságnak, azaz a WizzAirnek próbálna kedvezni, O'Leary többek között azt mondta: „Először is a különadó a WizzAirt is sújtja. Ezen felül rengeteg pénzt veszítenek, mert nem kötötték le az üzemanyagot az elkövetkezendő 12 hónapra. A Ryanair ezzel szemben az éves szükséglete 80 százalékát már beszerezte. Persze így is mindketten sokat veszítettünk. Egyikőnk sem képes fizetni ezt az őrült, idióta adót éppen akkor, amikor veszteséges. Jól mutatja, hogy ezek a magyar miniszterek mennyire nincsenek tisztában a valósággal, hogy először bevezetnek egy extraprofit adót egy veszteséges szektorral szemben. Majd arra kérik a magyar családokat, hogy használjanak egy Ryanairnél drágább légitársaságot."

A Ryanair vezérének egy filmes párhuzam is eszébe jutott Nagy Márton és Gulyás Gergely miniszterekről:

Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben, ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak.

Majd hozzátette: „Nem vonulunk ki Magyarországról. Nem hagyjuk magukra a magyarokat, hogy aztán ki kelljen fizetniük a drágább jegyeket és ezt az idióta adót. Minden tőlünk telhetőt megteszünk ez ellen az őrült döntés ellen. Már panaszt tettünk az Európai Bizottságnak a magyar kormány különadója miatt. Ez a hülye adó kevés hasznot hoz az államkasszának, de annál nagyobb kárt tesz. Csökkenteni fogjuk az érkező és induló járataink számát Magyarországon.”

Azzal, hogy a Ryanair és a Wizzair is ritkítja a járatsűrűséget és a jegyek drágulnak, Magyarország veszít a vonzerejéből, így kevesebb turista fog érkezni. Biztosak vagyunk, hogy előbb vagy utóbb el fogják kaszálni ezt az adónemet, mert szégyent hoz Nagy miniszter úrra és idióta társaira.  

Nyitókép: New Line Cinema/Getty Image

 

 

#Gazdaság#michael o'leary#ryanair#gulyás gergely#nagy márton#extraprofit

Címlapról ajánljuk