Gazdaság

Ryanair-vezér: A magyar kormánynak bocsánatot kellene kérnie polgáraitól és a beutazóktól

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 13:37

Úgy gondolja, beismeréssel ér fel a repülésre kivetett különadó módosítása.

Múlt héten csendben megváltoztatta a kormány a légitársaságokra kivetett különadót: a módosítás lényege, hogy a repülőgépek egy ülésre eső károsanyag-kibocsátásához kötik annak mértékét, így kisebb vagy nagyobb is lehet a korábbihoz képest a kifizetendő összeg.

Korábban 3900 forint volt az európai repülőjegyek után utasonként fizetendő díj, és 9750 forint minden más célpont esetén, most Európába 2700-5100, a többi országba 6800-12700 forintot szed be a magyar kormány.

A Ryanair légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary a korábbi különadó kapcsán komplett idiótának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, és közölte, hogy elküldi neki a „Közgazdaságtan tökfejeknek” című könyvet. Azzal érvelt, hogy a Ryanair nem „extraprofitot” termel, hanem veszteséget a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt.

Hétfőn a Ryanair közleményben reagált a módosításra: O’Leary „üdvözölte” az intézkedést, mondván, ez legalább bizonyítja, hogy a magyar kormány szándéka nem a nemlétező légitársasági profit, hanem az utasok megadóztatása volt. A légitársaság ismét „az idióta és káros utasadó” eltörlésére szólított fel, valamint arra, hogy a magyar kormány 

kérjen bocsánatot polgáraitól és a beutazóktól a hamis és tisztességtelen légitársasági adó sikertelen bevezetési kísérletéért, amelyet most környezetvédelmi utasadóval vált fel.

A cég szerint az adó megdrágítja és versenyképtelenné teszi a Magyarországra irányuló és onnan induló légi járatokat a szomszédos országokhoz képest, a magyar polgároknak és látogatóknak alacsonyabb repülőjegyárakra és több járatra lenne szükségük, nem magasabb adókra – idézi a közleményt az Airportal.

Nyitókép: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

#Gazdaság#ryanair#légiközlekedés#különadó#michael o'leary

Címlapról ajánljuk