Belföld

Ab: Nem alkotmányellenes, hogy kiemeltté nyilvánítottak egy lakópark-beruházást Balatonaligán

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 20:49

A civilek azzal érveltek, hogy oda csak magáningatlanok épülnek, az Alkotmánybíróság szerint viszont a projekt kiemeltté nyilvánítása megfelelt a jogszabályoknak, mivel például teremt legalább 15 munkahelyet.

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az ellenzéki országgyűlési képviselők és az Aligai Fürdőegyesület panaszát, amit azért nyújtottak be, mert szerintük Alaptörvény-ellenes volt, hogy a kormány tavaly kiemelt beruházássá nyilvánított egy part menti ingatlanberuházást – írja a hvg.hu.

A kormány korábbi döntése „komplex ingatlanfejlesztés megvalósítására irányuló beruházásokat és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket”, és szokás szerint az általános jogszabályoktól eltérő részletes beépítési szabályokat határozott meg, ezért kértek normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

A panasz szerint a beruházás semmilyen gazdaságfejlesztési vagy munkahelyteremtési célt nem szolgál, csupán magánszemélyek jutnának ingatlanhoz, mivel lakóparkot akarnak oda felhúzni. 

Az Aligai Fürdőegyesület azt hozta fel az ingatlan beépítésével szemben, hogy megszűnne a parti sétány, illetve nem lehet majd lejutni a Balaton-partra. Az Ab szerint viszont a beruházás 

kiemeltté nyilvánítása megfelelt a jogszabályoknak, mert az legalább 90 millió forint teljes költségigényű és legalább 15 új munkahely megteremtését biztosítja.

Korábban már többször is beszámolt az RTL Híradó az aligai beruházásról, ami egy NER-közeli építési vállalkozóhoz köthető, és már évek óta tiltakoznak ellene a helyi civilek:


Nyitókép: Facebook/Aligai Fürdőegyesület
 

#Belföld#alkotmánybíróság#club aliga#aligai fürdőegyesület#panasz#balaton#alaptörvény

Címlapról ajánljuk