Így készíts ízletes sütőtökös fogásokat: 5 recept, amit imádni fogsz

rtl.hurtl.hu

2025. november 22. 7:00

A sütőtök sokáig csak leves vagy püré formájában került az asztalra, pedig ennél sokkal sokoldalúbb alapanyag. Édeskés íze és krémes állaga remekül harmonizál sós, fűszeres vagy pirított hozzávalókkal is. Próbáld ki az alábbi recepteket te is! 

1. Fűszeres sütőtökös rizottó parmezánnal és zsályával

A klasszikus olasz rizottó őszi változata, ahol a sütőtök selymessége találkozik a parmezán krémességével, és ahol a zsálya füstös, diós íze tökéletes egyensúlyt teremt az édeskés tökkel.

Hozzávalók (2 adag):

  • 200 g arborio rizs
  • 300 g sült sütőtökpüré
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 700 ml zöldségalaplé
  • 30 g vaj
  • 40 g reszelt parmezán
  • néhány levél friss zsálya
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

  1. Piríts meg apróra vágott hagymát vajon, add hozzá a rizottó rizst.
  2. Fokozatosan öntsd fel zöldségalaplével.
  3. Közben süsd meg a sütőtököt sütőben, majd pürésítsd.
  4. Keverd a rizshez, reszeld bele a parmezánt, adj hozzá friss zsályát és egy kevés vajat a végén.

Tipp:

Ha extra textúrát szeretnél, szórd meg pirított tökmaggal tálaláskor.

5 sós sütőtökös finomság, amit ki kell próbálnod idén ősszel
Krémes sütőtökös rizottó friss zsályával.

2. Sütőtökös tészta tejszínes-fokhagymás szósszal

Egy igazi gyors comfort food, ami hús nélkül is tartalmas. A tejszínes-fokhagymás alapot a sült sütőtökpüré teszi még selymesebbé, a parmezán és a kakukkfű pedig mélyíti az ízeket.

Hozzávalók (2 adag):

  • 250 g tészta (pl. tagliatelle vagy penne)
  • 200 g sült sütőtökpüré
  • 150 ml tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 g parmezán
  • ½ teáskanál kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Főzd meg a tésztát sós vízben.
  2. Egy serpenyőben pirítsd meg a fokhagymát olívaolajon, majd add hozzá a sütőtökpürét és a tejszínt.
  3. Fűszerezd, majd keverd bele a tésztát és a parmezánt.
  4. Tálaláskor szórd meg extra sajttal és kakukkfűvel.
5 sós sütőtökös finomság, amit ki kell próbálnod idén ősszel
Tejszínes-fokhagymás sütőtökös tészta, húsmentes őszi kényeztetés.

3. Sütőtökös lepény kecskesajttal és rozmaringgal

A leveles tésztából készült lepény igazi vendégváró vagy könnyű vacsora. A sütőtök és a kecskesajt párosa izgalmas, a rozmaring pedig karaktert ad az ételnek.

Hozzávalók (2-3 adag):

  • 1 csomag leveles tészta
  • 300 g sütőtök (szeletelve, megsütve)
  • 100 g kecskesajt (vagy fetasajt)
  • 1 teáskanál friss rozmaring
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A leveles tésztát terítsd sütőpapírra.
  2. Fektesd rá a vékonyra szeletelt sült sütőtököt.
  3. Morzsold rá a kecskesajtot, szórd meg rozmaringgal, sóval és borssal.
  4. Locsold meg kevés olívaolajjal, és süsd 200 °C-on kb. 20 percig, míg aranybarna lesz.

Tipp:

Fogyaszd melegen, kevés balzsamecetes salátával.

4. Pirított sütőtökös őszi saláta lencsével és fetával

Ha valami könnyebb, de mégis laktató ételt keresel, ez a saláta tökéletes választás. A lencse és a feta fehérjében gazdag, a sült tök pedig édes-sós kontrasztot ad.

Hozzávalók (2 adag):

  • 200 g sült sütőtök (kockázva)
  • 150 g főtt lencse (vagy konzerv)
  • 80 g feta sajt
  • 1 marék rukkola
  • 1 marék pirított dió vagy tökmag
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A sütőtököt pirítsd ropogósra sütőben.
  2. Keverd össze a lencsével, rukkolával, fetával és a magvakkal.
  3. Locsold meg citromos-olívaolajos öntettel.

Tipp:

Keverj hozzá pirított diót vagy tökmagot, és locsold meg citromos-olívaolajos öntettel.

5 sós sütőtökös finomság, amit ki kell próbálnod idén ősszel
Fetás sütőtöksaláta

+1 ötlet: Fűszeres sütőtökkrém pirítósra

A maradék sült sütőtökből percek alatt készíthetsz kenőkrémet: turmixold össze egy kis fokhagymával, tahinivel, citromlével és fűszerekkel. Tökéletes reggeli pirítósra vagy mártogatósnak.

Hozzávalók (1 kisebb tál):

  • 200 g sült sütőtök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál tahini vagy olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat tedd turmixgépbe, pürésítsd krémesre.
  2. Ízesítsd citrommal és fűszerekkel.
  3. Pirítósra kenve vagy zöldségekkel mártogatva is tökéletes.

 

Kapcsolódó tartalmak: