A szezon ékköve: a birsalma – így készíts belőle sajtot
2025. október 26. 14:00
Ha gyerekként ettél birsalmasajtot, biztos emlékszel rá: sűrű, illatos, sötét narancssárga kockák egy dobozban, amiket ünnepnapon vett elő a nagymama. A birsalmának van egyfajta nosztalgiája – de nem csak ezért népszerű. A birsalma igazi őszi gyümölcs, amit ritkán eszünk nyersen, mégis sokan imádják. Sütve, főzve, vagy klasszikus birsalmasajt formájában — minden változatban különleges.
Mikor érik a birsalma?
A birs szezonja: szeptember végétől november közepéig tart. Éretlenül is leszedik, mert utóérő, vagyis otthon is beérik a kamrában. Minél sárgább és illatosabb, annál édesebb és aromásabb. A gyümölcs kemény, szőrös héjú és fanyar, ezért nem szoktuk nyersen enni. De feldolgozva csodát lehet vele művelni.
Miért szeretik ennyire?
Illata erős, jellegzetes, sokan csak illatosítóként használják szekrényben. Magas pektintartalmú, ezért jól zselésedik, így tökéletes befőttnek, lekvárnak, sajtnak. Egyedi íze se nem almára, se nem körtére hasonlít, ez teszi igazán különlegessé. Emellett gasztronómiai különlegességnek számít, főleg sajtok, húsok mellé kínálják, de desszertként is megállja a helyét.
Mit készítünk birsalmából?
- Birsalmasajt – a legismertebb forma, évtizedek óta készítik otthon.
- Befőtt – önmagában, vagy más gyümölcsökkel vegyítve.
- Lekvár, dzsem – kevés cukorral és citromlével is működik.
- Sült birs – almához hasonlóan süthető, mézzel, dióval töltve.
- Sós köret – húsok mellé, vörösborral, balzsamecettel párolva.
Bővebben a birsalmasajtról
Mi is az a birsalmasajt?
A birsalmasajt nem tejből készül, hanem főzött birspüréből. Tulajdonképpen egy kemény, szeletelhető gyümölcskocsonya, amit hónapokig lehet tárolni – akár díszdobozban, ünnepi alkalmakra is.
Hozzávalók (alaprecept):
- 1 kg birsalma (megtisztítva, felkockázva)
- 60–80 dkg cukor (ízlés szerint)
- Fél citrom leve
- Kevés víz a főzéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
- Mosd meg, darabold fel a birsalmát – héjastul, magházastul is mehet, mert a pektin pont ezekben van!
- Tedd egy lábasba, önts alá egy kevés vizet, és főzd puhára!
- Passzírozd át, hogy egynemű pürét kapj!
- Add hozzá a cukrot és a citromlevet, majd lassú tűzön kevergetve főzd tovább, míg sűrű massza lesz belőle!
- Ha már nehéz keverni, öntsd formába (sütőpapírral bélelt doboz, tál)!
- Hagyd megszilárdulni szobahőmérsékleten minimum egy hétig, majd szeletelheted!
Tipp: Ha dióval, mandulával, aszalt gyümölccsel dúsítod, különösen ünnepi lesz.
Hogyan tárold?
- Miután megszilárdult, zsírpapírba csomagolva, dobozban hűvös helyen eláll akár 6 hónapig is.
- Hűtőben nem szükséges tartani, ha jól kiszáradt.
- Idővel sötétebb színt kap, ez teljesen természetes.
Mivel fogyaszd?
- Teázás mellé, mint desszert – szeletelve, kis tálkán.
- Sajtok mellé tálalva – például füstölt sajt vagy camembert mellé.
- Karácsonyi édességként – mézeskalács mellé, vagy ajándékba csomagolva.
- Süteménybe – rétegezve vagy darabolva.
Szerinted is a birsalma a szezon egyik nagy sztárja? Érdemes ősszel kiaknázni minden előnyét, hiszen kevés ideig elérhető a különleges gyümölcs.