Az eredeti Spaghetti Carbonara, ami megbotránkoztatott mindenkit

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 30. 11:33

Ha valaki igazi, autentikus Spaghetti Carbonarát szeretne enni, Rómában jár a legjobb helyen. A klasszikus olasz tésztaétel a szalonnával, tojássárgájával, reszelt Pecorino sajttal és frissen őrölt fekete borssal készül – de vajon tényleg így készült az eredeti?

A hagyományos recept vitája

Sokan összekeverik a Carbonara-t a tejszínes verzióval, pedig az eredeti recepthez soha nem használunk tejszínt. A legfrissebb kutatások és történészi felfedezések azonban még tovább borzolják a kedélyeket: Luca Cesari, olasz konyhatörténész, rábukkant az első, 1954-ben közzétett Carbonara-receptre. Az eredeti receptben két meglepő összetevő szerepel: svájci Gruyère sajt és fokhagyma!

Cesari kipróbálta a receptet, megosztotta az Instagramon, és azonnal felbolydult a közösség: a hagyományos ízekhez szokott követők dühöngtek, sőt, egyes kommentelők durva üzenetekkel illették. Cesari azonban nyugodt maradt: „Nem az én hibám, ha ez volt az eredeti Carbonara-recept.”

Ezt olvastad már? Róma fellázad az éttermi lehúzás ellen – itt a Carbonara-paktum

Spaghetti Carbonara – az eredeti recept

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a vitatott, de izgalmas változatot, íme a recept:

Hozzávalók (4 főre):

  • 400 g spagetti
  • 150 g füstölt szalonna (pancetta)
  • 3 tojássárgája
  • 100 g reszelt Gruyère sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Só ízlés szerint

Az eredeti Spaghetti Carbonara, ami megbotránkoztatott mindenkit

Elkészítése:

  1. Főzd ki a spagettit bő, sós vízben al dente-re.
  2. Közben a szalonnát vágd kockára, és egy serpenyőben pirítsd ropogósra a fokhagymával együtt, majd vedd ki a fokhagymát.
  3. Egy tálban keverd össze a tojássárgákat a reszelt Gruyère sajttal és egy csipet borssal.
  4. Amikor a tészta kész, szűrd le, és azonnal keverd össze a szalonnával, majd a tojásos-sajtos keverékkel, hogy krémes, selymes szószt kapj.
  5. Azonnal tálald, frissen őrölt fekete borssal megszórva.

Tipp: A titok a gyors keverés és a tészta forró, de nem lobogó vízben való főzése – így a tojás selymesen bevonja a tésztát, anélkül, hogy rántottává válna.

Érdekesség: A Carbonara eredete valószínűleg az 1944-es amerikai invázióhoz köthető, amikor az olasz konyha találkozott az amerikai katonák élelmiszereivel, például a tojásporral és a baconnel. 

Az olaszok büszkén védik eredeti receptjeiket, akár állami intézmény is vigyáz a hagyományokra. A szigorú szabályok – pl. cappuccino csak délelőtt, ananász tilos a pizzán – sokak szerint túlzás, és akadnak, akik az „olyan túlzó gastro-nacionalizmusról” beszélnek, ami megnehezíti a racionális vitát a konyhai hagyományokról. Ezek pedig az olasz konyha legnagyobb tévhitei: tényleg nem volt kerek a pizza Nápolyban, és valóban egy amerikai tésztarecept a carbonara?

Fotók: Freepik

Ez is érdekelhet: