Bruschetta – Az olasz klasszikus, ami mindig nyerő
2025. augusztus 24. 9:05
A bruschetta a valódi olasz konyha egyik legegyszerűbb és legfinomabb előétele. A titka a friss, ropogós ciabatta és a zamatos, fűszeres paradicsommix kombinációja. Egy falat bruschetta igazi ízorgia: a fokhagyma, a bazsalikom és a tökéletesen érett paradicsom tökéletes harmóniát alkot.
Kevés étel tudja úgy megalapozni a hangulatot, mint a ropogós, friss bruschetta. Ez a klasszikus olasz előétel nemcsak ízletes, de elkészítése is villámgyors: néhány perc alatt varázsolhatunk az asztalra egy kis olasz nyarat.
Hozzávalók 8 főre:
- 1 ciabatta
- 5 evőkanál olívaolaj (a kenyérre)
- 3 teáskanál olívaolaj (a paradicsommixhez)
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 érett, aromás paradicsom
- 1 közepes hagyma
- 8 bazsalikom szár
- só, bors, cukor ízlés szerint
Elkészítése:
- A ciabattát kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd megkenjük 5 evőkanál olívaolajjal. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 °C-os előmelegített sütőben 5 perc alatt ropogósra sütjük.
- A fokhagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a még meleg kenyérszeleteket a vágott felülettel átkenjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a bazsalikom leveleket leszedjük és egy részét csíkokra vágjuk. Paradicsomot, hagymát és bazsalikomcsíkokat összekeverjük, hozzáadjuk a 3 teáskanál olívaolajat, majd sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
- A paradicsommixet egyenletesen elosztjuk a kenyérszeleteken, a maradék bazsalikomlevelekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Tippek a bruschetta tökéletesítéséhez:
- Sajtvariációk: A friss mozzarellát, burratát vagy ricottát könnyedén a paradicsomos keverékre morzsolhatjuk, így krémesebb ízt kapunk. A frissen reszelt parmezán is nagyszerű alternatíva.
- Előre készítés: A paradicsomos keveréket előre is elkészíthetjük, és a hűtőben lefedve tárolhatjuk. A kenyér szeleteket 1-2 órával a tálalás előtt is megsüthetjük, majd lefedve pihentethetjük, és tálalás előtt csak a paradicsommixet tesszük rá.
- Helyes kiejtés: A bruschetta szót helyesen bruskettának ejtjük, a „s” hangot nem külön, hanem „sk” hangként mondjuk.
A bruschetta egyszerű, gyors és mégis elegáns – tökéletes előétel bármilyen alkalomra, vagy akár egy könnyed, nyári vacsorához.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem