Egy fazék egészség: így készül a minestrone, az olasz konyha időtlen kedvence
2025. augusztus 3. 11:00
A minestrone több mint egy egyszerű zöldségleves: évszázados hagyomány, otthonos ízek és a mediterrán életérzés találkozása egyetlen tányérban. Ismerd meg, mitől vált ez az étel világszerte kedvenccé, és hogyan készítheted el te is!
Minestrone: több mint leves
A minestrone szó az olasz minestrare igéből ered, ami annyit jelent: felszolgálni. Találó név, hiszen ez a leves tényleg mindent ad: ízeket, tápanyagot, jóllakottságot – és persze egy kis napsütést az asztalra, évszaktól függetlenül. Nem meglepő, hogy már az ókori Rómában is fogyasztották őseit, a „puls”-nak nevezett gabonás-főzelékes egytálételeket.
Minden tájegység másként csinálja
A minestrone nem egy konkrét recept – sokkal inkább egy hangulat, egy főzési filozófia. Minden régiónak megvan a maga változata:
- Toszkán Ribollita – kenyérrel és fekete káposztával gazdagítva
- Liguriai változat – bazsalikomos pestóval a tetején
- Milánói minestrone – rizzsel, gyakran sütőtökkel
- Szicíliai változat – édeskömény, zöldborsó és friss paradicsomszósz
- Umbriában – lencsével és szárított vargányával bolondítják meg
És most jöjjön a klasszikus alaprecept, amit aztán kedved szerint variálhatsz!
AJÁNLÓ: Lerántjuk a leplet a pizza és a spaghetti körüli kamu legendáról (is)
Klasszikus Minestrone recept
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 sárgarépa, kockázva
- 2 szár zeller, kockázva
- 1 kis cukkini, felkockázva
- 1 kis padlizsán, felkockázva
- 1 piros kaliforniai paprika
- 400 g darabolt paradicsom (konzerv)
- 1 liter zöldségalaplé
- 150 g kis tészta (pl. orzo, farfalle)
- 1 konzerv cannellini bab (lecsöpögtetve)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- Só, bors
- Friss bazsalikom
- Opcionálisan: reszelt parmezán vagy pecorino
Elkészítése:
- Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát.
- Add hozzá a zöldségeket: répát, zellert, cukkinit, padlizsánt, paprikát. Pirítsd 10 percig.
- Öntsd hozzá a paradicsomot, a zöldségalaplevet és a fűszereket. Keverd össze, forrald fel, majd takarékon főzd kb. 20 percig.
- Tedd bele a tésztát és a babot, és főzd még 10–15 percig, amíg a tészta megpuhul.
- Ízlés szerint sózd, borsozd. Tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal és reszelt sajttal.
Tipp: nyáron hideg levesként vagy akár salátaként is megállja a helyét – friss citromlével meglocsolva igazi mediterrán élmény!
Ezt próbáltad már? Parmigiana di melanzane – Az olasz konyha rakott padlizsán csodája
Egy leves, ezernyi lehetőség
A minestrone igazi zero waste fogás: tökéletes arra, hogy elhasználd a hűtőben maradt zöldségeket. Ha szereted a laktatóbb ételeket, tehetsz bele rizst, árpagyöngyöt, vagy akár egy kis füstölt kolbászt is. Legyen tél vagy nyár, vegetáriánus vagy húsos, a minestrone mindig alkalmazkodik hozzád.