Egy fazék egészség: így készül a minestrone, az olasz konyha időtlen kedvence

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 3. 11:00

A minestrone több mint egy egyszerű zöldségleves: évszázados hagyomány, otthonos ízek és a mediterrán életérzés találkozása egyetlen tányérban. Ismerd meg, mitől vált ez az étel világszerte kedvenccé, és hogyan készítheted el te is!

Minestrone: több mint leves

A minestrone szó az olasz minestrare igéből ered, ami annyit jelent: felszolgálni. Találó név, hiszen ez a leves tényleg mindent ad: ízeket, tápanyagot, jóllakottságot – és persze egy kis napsütést az asztalra, évszaktól függetlenül. Nem meglepő, hogy már az ókori Rómában is fogyasztották őseit, a „puls”-nak nevezett gabonás-főzelékes egytálételeket.

Minden tájegység másként csinálja

A minestrone nem egy konkrét recept – sokkal inkább egy hangulat, egy főzési filozófia. Minden régiónak megvan a maga változata:

  • Toszkán Ribollita – kenyérrel és fekete káposztával gazdagítva
  • Liguriai változat – bazsalikomos pestóval a tetején
  • Milánói minestrone – rizzsel, gyakran sütőtökkel
  • Szicíliai változat – édeskömény, zöldborsó és friss paradicsomszósz
  • Umbriában – lencsével és szárított vargányával bolondítják meg

És most jöjjön a klasszikus alaprecept, amit aztán kedved szerint variálhatsz!

Egy fazék egészség: így készül a minestrone, az olasz konyha időtlen kedvence

AJÁNLÓ: Lerántjuk a leplet a pizza és a spaghetti körüli kamu legendáról (is)

Klasszikus Minestrone recept

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 sárgarépa, kockázva
  • 2 szár zeller, kockázva
  • 1 kis cukkini, felkockázva
  • 1 kis padlizsán, felkockázva
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 400 g darabolt paradicsom (konzerv)
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 150 g kis tészta (pl. orzo, farfalle)
  • 1 konzerv cannellini bab (lecsöpögtetve)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • Só, bors
  • Friss bazsalikom
  • Opcionálisan: reszelt parmezán vagy pecorino

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát.
  2. Add hozzá a zöldségeket: répát, zellert, cukkinit, padlizsánt, paprikát. Pirítsd 10 percig.
  3. Öntsd hozzá a paradicsomot, a zöldségalaplevet és a fűszereket. Keverd össze, forrald fel, majd takarékon főzd kb. 20 percig.
  4. Tedd bele a tésztát és a babot, és főzd még 10–15 percig, amíg a tészta megpuhul.
  5. Ízlés szerint sózd, borsozd. Tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal és reszelt sajttal.

Tipp: nyáron hideg levesként vagy akár salátaként is megállja a helyét – friss citromlével meglocsolva igazi mediterrán élmény!

Ezt próbáltad már? Parmigiana di melanzane – Az olasz konyha rakott padlizsán csodája

Egy leves, ezernyi lehetőség

A minestrone igazi zero waste fogás: tökéletes arra, hogy elhasználd a hűtőben maradt zöldségeket. Ha szereted a laktatóbb ételeket, tehetsz bele rizst, árpagyöngyöt, vagy akár egy kis füstölt kolbászt is. Legyen tél vagy nyár, vegetáriánus vagy húsos, a minestrone mindig alkalmazkodik hozzád.