Áfonyás palacsintatorta: ezt imádni fogod, ha édesszájú vagy
2025. május 24. 7:25
Ha úgy érzed, hogy a palacsinta már nem tud újat mutatni, akkor itt az ideje kipróbálnod a palacsintatortát! Ez az elképesztően krémes, réteges desszert egyesíti mindazt, amit szeretünk: lágy tésztarétegek, mascarponés-habos töltelék, gyümölcsös frissesség – a tetején pedig díszítésként ropogós, lédús áfonya. Mutatjuk, hogyan készítheted el!
Ez a torta tökéletes választás lehet születésnapra, hétvégi brunch-ra, vagy csak úgy, mert megérdemled. És ne feledd: a palacsinta nem csak hétköznapi nassolnivaló – egy kis kreativitással pazar desszert válhat belőle!
Áfonyás palacsintatorta
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 6 db tojás
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 800 ml tej
- 200 ml szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
- 500 g finomliszt
- kevés olaj a sütéshez
A krémhez:
- 350 ml habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
- 0,5 teáskanál étkezési keményítő
- 500 g mascarpone
Továbbá:
- porcukor a szóráshoz
- friss áfonya és eper a díszítéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
- A tojásokat keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel, szénsavas vízzel és egy csipet sóval. A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd fokozatosan adagold hozzá a folyadékot. Dolgozd simára, és hagyd pihenni a tésztát 15–20 percig.
- Verd kemény habbá a hideg tejszínt a cukorral, vaníliás cukorral, habfixálóval és guargumival. A mascarponét külön keverd krémesre, majd óvatosan forgasd bele a tejszínhabot. Tedd a hűtőbe.
- Kevés olajjal kikent, forró serpenyőben süsd ki a palacsintákat, amilyen vékonyan csak tudod. Hagyd őket teljesen kihűlni.
- Helyezz egy palacsintát egy nagy tányérra vagy tortatálra, majd kenj rá egy adag krémet. Folytasd ezt a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére is kerüljön krém.
- A kész tortát szórd meg porcukorral, majd díszítsd friss áfonyával és eperrel. Az áfonya savanykás-édes íze tökéletes ellenpontja a lágy mascarponés rétegeknek – ráadásul csodásan mutat!
Tipp: A palacsintatortát egy éjszakára hűtőbe téve még jobban összeérnek az ízek, így másnapra lesz igazán ellenállhatatlan. Ha pedig különleges alkalomra készíted, tálald néhány mentalevéllel vagy ehető virággal a tetején az áfonyák mellett.
Még több reggeli receptet keresel? Íme, itt a legegyszerűbb banánkenyér recept
Fotók: Getty Images