Áfonyás palacsintatorta: ezt imádni fogod, ha édesszájú vagy

rtl.hurtl.hu

2025. május 24. 7:25

Ha úgy érzed, hogy a palacsinta már nem tud újat mutatni, akkor itt az ideje kipróbálnod a palacsintatortát! Ez az elképesztően krémes, réteges desszert egyesíti mindazt, amit szeretünk: lágy tésztarétegek, mascarponés-habos töltelék, gyümölcsös frissesség – a tetején pedig díszítésként ropogós, lédús áfonya. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

Ez a torta tökéletes választás lehet születésnapra, hétvégi brunch-ra, vagy csak úgy, mert megérdemled. És ne feledd: a palacsinta nem csak hétköznapi nassolnivaló – egy kis kreativitással pazar desszert válhat belőle!

Áfonyás palacsintatorta

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 6 db tojás
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 800 ml tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 500 g finomliszt 
  • kevés olaj a sütéshez

A krémhez:

  • 350 ml habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 0,5 teáskanál étkezési keményítő
  • 500 g mascarpone

Továbbá:

  • porcukor a szóráshoz
  • friss áfonya és eper a díszítéshez

Áfonyás palacsintatorta: ezt imádni fogod, ha édesszájú vagy

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A tojásokat keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel, szénsavas vízzel és egy csipet sóval. A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd fokozatosan adagold hozzá a folyadékot. Dolgozd simára, és hagyd pihenni a tésztát 15–20 percig.
  2. Verd kemény habbá a hideg tejszínt a cukorral, vaníliás cukorral, habfixálóval és guargumival. A mascarponét külön keverd krémesre, majd óvatosan forgasd bele a tejszínhabot. Tedd a hűtőbe.
  3. Kevés olajjal kikent, forró serpenyőben süsd ki a palacsintákat, amilyen vékonyan csak tudod. Hagyd őket teljesen kihűlni.
  4. Helyezz egy palacsintát egy nagy tányérra vagy tortatálra, majd kenj rá egy adag krémet. Folytasd ezt a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére is kerüljön krém.
  5. A kész tortát szórd meg porcukorral, majd díszítsd friss áfonyával és eperrel. Az áfonya savanykás-édes íze tökéletes ellenpontja a lágy mascarponés rétegeknek – ráadásul csodásan mutat!

Tipp: A palacsintatortát egy éjszakára hűtőbe téve még jobban összeérnek az ízek, így másnapra lesz igazán ellenállhatatlan. Ha pedig különleges alkalomra készíted, tálald néhány mentalevéllel vagy ehető virággal a tetején az áfonyák mellett.

Még több reggeli receptet keresel? Íme, itt a legegyszerűbb banánkenyér recept

Fotók: Getty Images