Sárközi Ákos vagy Rácz Jenő kapott először Michelin-csillagot?
2024. február 10. 18:40
A Konyhafőnök két séfje, Sárközi Ákos és Rácz Jenő már rengeteg mérföldkövet tudhatnak maguk mögött. Ezek közül kiemelkedő, hogy mindketten megkapták a legnagyobb gasztronómiai elismerést, a Michelin-csillagot. Vajon melyikük érte el előbb, és mit jelent egyáltalán ez a kitüntetés?
Mit jelent az, hogy Michelin-csillag?
A Michelin-csillag a Michelin Guide étteremkalauz által kiosztott gasztronómiai elismerés, amely után a világ minden fine dining séfje, konyhafőnöke és étteremtulajdonosa áhítozik. A legendássá vált „Piros Könyvben” teszik közzé azoknak az éttermeknek a listáját, amelyeket egy, kettő vagy három csillaggal illettek. A titokban érkező Michelin-ellenőrök öt kritérium – és több látogatás – alapján értékelik az éttermeket, hogy utána döntést hozzanak róla, hogy kiérdemli-e a hely a csillagot.
Fontos kiemelni, hogy „Michelin-csillagos séf” nem létezik. A csillagokat maguk az éttermek kapják. Így, ha a konyhafőnök – akinek a vezetése alatt kiérdemelték ezt az elismerést – időközben távozik, a Michelin-csillag ugyanúgy megmarad. Persze, ahhoz az új konyhának és a séfnek dolgoznia kell, hogy megtarthassák, hiszen a csillagot bármikor elveszíthetik, ha az ellenőrök úgy ítélik meg, hogy az étterem már nem felel meg az elvárt színvonalnak.
Mikor kapott Michelin-csillagot Rácz Jenő és Sárközi Ákos?
Sárközi Ákost 2010-ben kérte fel Horváth Tamás és Kalocsay Zoltán, hogy vezesse az újonnan megnyíló éttermük, a Borkonyha konyháját.
Rengeteg félelemmel és izgalommal vetettem bele magam életem első konyhafőnöki állásába
– olvasható Sárközi Ákos hivatalos oldalán, ahogy erről az időszakról mesél. A kemény munka azonban meghozta gyümölcsét: 2014-ben Michelin-csillagot kapott az étterem.
Sárközi Ákos első könyve bemutatóján hosszabban is mesélt karrierjéről és gyerekkoráról:
Rácz Jenő az első legnagyobb sikerét 2016-ban érte el Kínában. Ebben az évben nyitott meg Sanghajban a Taian Table étterem, aminek Rácz Jenő lett a konyhafőnöke – és kreatív ételeikkel már ebben az évben felkeltették a Michelin-ellenőrök figyelmét és csillagot kapott a csapat. Rácz Jenő azonban nem csak külföldön lett sikeres: 2020 őszén Gerendai Károllyal megnyitották a Rumourt Budapesten, 2021-ben pedig a Costes étterem társtulajdonosa és séfpatronja lett. 2022-ben mindkét étterem Michelin-csillagot kapott.
Rácz Jenő a Reggeliben mesélt róla, hogyan élte meg a „csillaghullás éjszakáját”, amikor mindkét hazai étterme is csillagot kapott:
Lelkileg bele is betegedtem volna, ha nem kapom meg Magyarországon is a Michelin-csillagot.