CinemaKlub

5 életrajzi film, ami Oscar-díjat érdemelt az elmúlt években!

rtl.hurtl.hu

2016. október 6. 12:52

A díjátadó több évtizedes története során a leggyakrabban olyan filmek vagy szereplőik nyernek, melyek híres élő vagy halott személyről szólnak! Most pedig Jackie Kennedy életét vitték vászonra, aminek előzetese már megtekinthető és amit már most nagy esélyesként tartanak számon!

A First Lady-t, a már Oscar-díjas Natalie Portmanalakítja a Pablo Larraín által rendezett alkotásban, amiről már most azt rebesgetik, hogy biztosan ott lesz az idei jelöltek között és hogy meghozhatja a színésznő második aranyszobrát is!

Így tekinthetünk bele az amerikai történelem egyik legmegrázóbb pillanatába, és az egyik legmeghatározóbb női alakjának életébe, közvetlenül férje meggyilkolása után.

Az mozit egyébként eredetileg Darren Aronofskyrendezte volna, aki Rachel Weisz-t képzelte el Jackie Kennedy-ként. Aronofsky és Weisz sajnálhatja, hogy végül nem vágtak bele a dologba, ugyanis - ahogy már azt említettük - a film témája már önmagában felér egy jelöléssel bármelyik filmfesztiválon!

Az elmúlt évek alapján levonhatjuk a következtetést, hogy a mindenki által áhított Oscar-díjat például az életrajzi drámák és azok szereplői vihetik haza!

Lássuk, a közelmúltban kik voltak ezek a szerencsések:

A mindenség elmélete című alkotást például majdnem minden valamire való kategóriában jelölte az Akadémia, a három legfontosabból: a legjobb film, a legjobb női főszereplő és a legjobb férfi főszereplő jelölésekből végülEddie Redmayne meg is kapta az aranyszobrot Stephen Hawking megformálásáért.

Ahogyan ugyanebben az évben jelölték aKódjátszmát is, és bár Benedict CumberbatchAlan Turing-je - az Enigma megfejtője - nem győzte meg végül a bírákat, a film elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv díját.

Idén pedig ilyen életrajzi film volt aSteve Jobs, melynek főszereplője Michael Fassbender is esélyes volt az Oscar-díjra, de jött Leonardo DiCaprio és ezúttal mindent vitt. Ahogyan a szintén valós eseményeken alapuló Spotlight – Egy nyomozás részletei is győzni tudott a legjobb film kategóriájában.

Természetesen régebben is voltak nagybefutók ebben a műfajban, ilyen volt a 2015-ös Vadon, melyben Reese Witherspoon gyalogolt végig az Egyesült Államok Nyugati partvonalán egészen az Akadémia jelöléséig, ám ezúttal elmaradt a siker és nem vihette haza a második szobrocskáját.

Illetve a 2010-ben bemutatott A király beszéde, ami VI. György brit király történetét meséli el és ami tarolt a 2011-es Oscar-gálán - többek között a legjobb film és a legjobb férfifőszereplő kategóriájában. Ennek köszönhetően pedig, ahogy az uralkodó bevonult Anglia történelmébe, úgy kerültColin Firth az Oscar-díjasok táborába.

Hogy mennyire brillírozott Firth a szerepben? Most megnézhetitek az RTLII-n: A király beszéde 19:15-kor kezdődik!

Forrás: movieweb.com
Képek: tumblr.com

#CinemaKlub#Filmek#lista#spotlight#eddie redmayne#colin firth#reese witherspoon#michael fassbender#vadon#steve jobs#natalie portman#oscar-díj

Címlapról ajánljuk