Műsorújság
RTL Most

Ezt a Fassy-t nem lehet, nem imádni!

Michael Fassbender, a 38 éves színész mára már senkinek sem lehet ismeretlen. Mindenki Magnetoja nemcsak a fémet, a női nézők szívét is vonzza. Idén talán a tömérdek BAFTA-díj mellé, a másodszori Oscar-jelölésével, hazaviheti a szobrot Steve Jobs megformálásáért.
Fassbender a németországi Heidelbergben született, anyai ágon ír, apai ágon pedig német származású. Viccelődött is már ezzel:
 
„A német oldalam irányítani akar mindent, az ír pedig mindent elpusztítana.”

Gyerekkorában azt hitte ő Superman, az ágyról és a kanapéról ugrált le, illetve a medencében „gyakorolta” a repülést, kikészítve ezzel a nővérét, aki talán ebből a traumából kifolyólag döntött végül a neuropszichológia mellett. Ezek után az sem meglepő, hogy Fassbender ha tehetné, a repülést választaná szuperképességének (mint tudjuk, Superman-t még nem, de egy másik szuperhős jelmezt már magára ölthetett, Magneto szerepében).

18 évesen összeállított a barátaival egy színdarabot Quentin Tarantino, Kutyaszorítóban című filmje alapján.  Ennek ellenére Fassykánk álma nem mindig a színészet volt:


„Szólógitáros akartam lenni, de nem voltam elég jó. Arról nem is beszélve, hogy mindig nehéz egy kisvárosban jó dobost találni vagy mondjuk egy basszus gitárost!”
Ezen álmához pedig eddig legközelebb a Blind Pilots című zenekar klipjében került, ahol bár nem zenészként, de szereplőként közreműködhetett. Bizony Fassbender a lelke mélyén igazi rocker, imádja a Metallicát, a Slayer-t, az AC/DC-t és bár kilóg ebből a sorból, odavan Pharell Williamsért: „Csodálatos, ő a legmenőbb ember az egész bolygón, tuti, kétség sem fér hozzá!”

Mielőtt berobbant volna a filmiparba, ő is csak egy nélkülöző színész volt, aki Londonban próbálta elérni a céljait, éppen ezért a kezdetekben minden munkát elvállalt, még telefonszolgálatnál is dolgozott.Végül szerepet kapott több tévésorozatban (Az elit alakulat, Boszorkák), majd a 300 című történelmi akciófilmmel jött az első moziszerep, amelyben a fiatal és vakmerő spártai harcost, Sztelioszt alakította. Játszott Tarantino Becstelen Brigantyk (Inglourious Basterds) című filmjében, brit katonaként, akinek el kell vegyülnie a német tisztek között, és bár folyékonyan beszél németül, azt nyilatkozta, hogy a film kedvéért fel kellett frissítenie tudását.

Ezután következett megrázó alakítása Steve McQueen Éhség (Hunger) című életrajzi filmjében, melynek főszereplője éhségsztrájkba kezd 1981-ben, és kilenc társával halálra éhezteti magát. Fassbender a szerepért 57 kilogrammra fogyott (nagyjából 19 kilót adott le eredeti súlyából), hogy elérje célját, minden nap jógázott, 7 kilométert gyalogolt, és szigorú diétát követett: csak magvakat és halakat evett.A szégyentelen (Shame) című filmdrámában Fassy ismét Steve McQueen rendezővel dolgozott együtt, egy olyan férfit alakított, aki szexfüggőséggel küzd. Nagy esélyesnek tartották az Oscar-díjra, de végül nem is jelölték. Állítólag Fassbender meztelensége és a szexuális együttlétek megjelenítése, a szavazókat inkább „fantáziálásra, nem pedig szavazásra ösztönözte”. A filmben egyébként azt a jelenetet, amelyben Sissy (Carey Mulligan) énekel, éjjel háromkor forgatták, három kamerával, melyek mindegyike egy-egy színészt vett. Michael Fassbender és James Badge Dale korábban még nem hallották Carey Mulligant énekelni, így meglepődésük valós volt.

Talán már mind elképzeltük, milyen lehet Fassbenderrel bulizni? Nos Keira Knightley-tól megtudhattuk, hogy bizony fantasztikus!  A Veszélyes vágy afterpartyján, állítólag felperzselték a parkettet a színésznővel.A Ridley Scott rendezte új Alien-filmben, a Prometheus-ban, melyben David-et, a már-már tökéletes androidot alakította, az Oscar-díjas Charlize Theron és Noomi Rapace mellett. Theron azt nyilatkozta, nem esett zavarba attól, hogy Michael előtt, szinte anyaszült meztelenül kellett lennie, hiszen biztonságban érezte magát, mintha egy ember sem lett volna ott. Fassbender erre csak annyit mondott:
 
„A filmben egy robot voltam...”

Sokak szerint Michael karaktere a film egyik legfantáziadúsabb eleme, amit valószínűleg annak is köszönhettek, hogy a karaktert David Bowie-ról mintázták. Fassbender azt nyilatkozta, tetszett neki az elképzelés, hogy David-nek egy kicsit feminin oldala is legyen. Emellett a forgatás során a Szárnyas fejvadászból is inspirálódott.Következő és egyben harmadik közös filmjéért Steve McQueenel, végre Oscar-ra jelölték. Egy szadista rabszolgatartó szerepében láthattuk, a 12 év rabszolgaság-ban (12 Years a Slave), aminek erőszakolós jelenete, állítólag annyira megviselte lelkileg, hogy egy kis időre elvesztette az eszméletét. Nem csoda, ha ezek után mégsem kapta meg az Oscar-t, sőt a ceremóniára sem ment el, pedig Lupita Nyong'o még köszönő beszédében is megemlítette.

És akkor jöjjön a legendás bromance története: a James McAvoy szerelem...


 
A két színész először az X-Men: Az elsők kapcsán történt. A rendező, Matthew Vaughn James McAvoyt választotta ki elsőként Charles Xavier megformálására, és vele próbáltak ki mindenkit Erik Lehnsherr szerepére. Fassbender szerint, azonnal - már az első próbán - kialakult közöttük a tisztelet és a jóakarat egymás iránt. Később ez fejlődött bizalommá.
 

„Rögtön a válogatás alatt megvolt a kapcsolat. Mikor rájössz, hogy a másikért tartod a hátadat és ő is érted, ez a bizalom még mélyebbé válik.”- mondta.


Ez odáig fajult, hogy egymásnak adták át jegyzeteiket, és mindenről kikérték egymás véleményét. McAvoy azt mondta, ez az őszinteség tette kényelmessé a kapcsolatot, megengedte, hogy bátrak legyenek, ugyanakkor sebezhetőek. Valószínűleg ez segítette, Charles és Erik testvéries kapcsolatát a vásznon, és talán a filmet is ahhoz, hogy 350 milliót kaszáljon az egész világon.

Nem mellesleg Fassy a forgatás előtt tanulmányozta Ian McKellen filmjeit, hogy leutánozhassa a „régi” Magneto mozdulatait.Azt, hogy ez a „kémia” megvan a két színész között a rajongók is észrevették! Bizony a Bromance nem maradhatott „érintetlenül”. Különböző rajzok lepték el a világhálót, amin furcsa és intim helyzetekben láthatjuk a két szívtiprót. Van, aki odáig merészkedett, hogy kétkötetnyi fanfiction-t írt „közös életükről”, amiben egy párt alkotnak és James ikrekkel terhes. Ezzel egy showműsorban szembesítették is őket, csak nevetni tudtak a rajongók fantáziáján.

A színész egyébként nemcsak hírnevet és barátságot köszönhetett az X-Men: Az elsők című filmnek, de itt találkozott egykori barátnőjével Zoë Kravitz színésznővel (Lenny Kravtitz lányával), akit a szintén színésznő Alicia Vikander követett. A pár a The Light Between Oceans forgatásán melegedett össze, szerelmük pedig 9 hónapig tartott - habár a legutúbbo Golden Globe-ra együtt érkeztek, úgyhogy egyelőre úgy tűnik, még dúl a szerelem. Egyébként mióta A-listás sztár lett Hollywoodban, Fassy-nak nem volt két évesnél hosszabb kapcsolata, úgy tűnik Magneto hamar szögre akasztja a nőket.Ha már itt tartunk, nem is olyan régen ismét magára öltötte a képregény adaptáció rajongóinak kedvenc karakterét az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban (X-Men: Days of Future Past), valamint idén érkezik az újabb epizód, az X-Men: Apokalipszis (X-Men: Apocalypse) címmel. Emellett főszerepet játszott a Macbeth új feldolgozásában, melyben Lady Macbeth-ként az Oscar-díjas Marion Cotillard a partnere. Fassbender, amúgy Az X-Men filmek negyedik olyan színésze (James McAvoy, Patrick Stewart és Ian McKellen mellett), aki eljátszhatta Macbeth szerepét.

Mostanság pedig mindenki Jobs-lázban ég: Fassbender bevallotta, hogy addig használ valamit, amíg működik. Ennek ellenére a riporter észrevette, hogy a telefonja törött, amire Fassbender csupán ennyit reagált:
 
“Viszont még mindig működik, bár a hátlap igazából már teljesen letört a telefonomról."Ha pedig a gépekről van szó, nem árt tudni, hogy kedvencünk 20 éve motorverseny rajongó és megszállottan szereti az autósportokat. Monacóban egyik gyerekkori álma vált valóra, mikor megengedték neki, hogy Michael Scumacher autója mellett álljon. Sőt  egyszer nem kisebb megtiszteltetés érte, mint hogy narrálhatott egy, a kedvencéről szóló dokumentumfilmet.

Ahogy azt már előbb említettem, lelkes motorkerékpáros, a Man on a Motorcycle rövidfilmben is szerepelt és két hónapig utazgatott Európában az édesapjával, kikapcsolt telefonnal. Ebből 5000 mérföldet együtt tettek meg, majd egymagában járta be Spanyol - és Franciaországot. Apjával olyan országokba látogattak el, mint Hollandia, Németország, Olaszország, Bosznia, Ausztria és Horvátország. Ha belegondolunk, hogy ilyen közel volt, és mégis mily távol, összeszorul a szíve minden Fassinator-nak, mert bizony, azok lennénk mi, a Fassy rajongók!

Nem kell azonban siránkoznunk, hisz a vásznon találkozhatunk vele! Még mindig megtekinthető a Steve Jobs film, ha pedig valaki egy újabb Fassy-randira vágyik, már nem kell sokáig várni a The Light Between Oceans-re! Vagy éppen az Assassin's Creedre!

És a végére egy gyöngyszem interjú Mr. Fassbenderrel:
 

Képek: Tumblr

Legnézettebb videók