Belföld

Nagy tömeget mozgatott meg Magyar Péter a választás előtt egy nappal

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 14:09

A fideszes Békemenet után egy héttel, a választások előtt egy nagygyűlést tartott Magyar Péter a budapesti Hősök terén. A Tisza Párt vezetője azt mondta, négy hónap alatt hatalmas támogatást sikerült szereznie a Fidesz leváltásához, ő maga pedig sokat hibázott, és más lett az út végére. A tüntetésen felszólalt Nagy Ervin és Bujdosó Andrea EP-jelölt, fellépett Jordán Tamás, Rost Andrea és Thuróczy Szabolcs is.

Nyitókép: RTL

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 8. - 14:15

Nagy Ervin: A kormány ócska üzenőfalként akarja használni a kultúrát

A zenés közjáték után Nagy Ervin színművész érkezik. „Néhány szó a kultúráról” következik. Szerett hazájában céltáblaként él értelmiségiként, mert „nem hajlandó nyilvánvaló igazságtalanságok mellett lehajtott fejjel elkullogni”. Szerinte a kormány napról napra ad engedélyt keresztre feszítésekre a „közpénzből hízlalt Facebook-hiénáinak”. A kormány háborús kampányát kritizálja, valamint Rogán Antalt. 

Felemlíti művész kollégáit, Bereményi Gézát, Cserhalmi Györgyöt, akik nem voltak hajlandóak beállni a sorba. „Nekem ők adtak leckét tartásból, férfiasságból, magyarságból, nyakasságból”, akik nem árulták el barátaikat még akkor sem, ha ők a „másik térfélen” voltak.

Szerinte a kormány „ócska üzenőfalnak” akarja használni a kultúrát, „fiaskóként” említi a Most vagy sohát, azaz „A Petőfiék megtanulnak karatézni című alkotást”. Azt mondja, hogy ő olyan kosztümös filmben szerepelt (Kincsem), ahol volt alkotói szándék, és amire „nem kellett kivezényelni az iskolásokat, jöttek maguktól”. Arról beszél, hogy a Tisza szorgalmazza a politika és a kultúra eltávolodását. „A Tisza működtetni fog, és nem tulajdonolni” – ígéri. Le fogják folytatni a „száz éve halogatott népi-urbánus vitát is”.

Nagy Ervin:
Fotó: Magyar Péter / Facebook

Alternatívát kívánnak kínálni a fiataloknak a „digitális sivatag ellenében”, a népművelő szakok megerősítéséről beszél, valamint a Kárpát-medence „kulturális ellátásának” megerősítéséről.

Személyes gondolattal zárja a beszédét: élete meghatározó élményének nevezi a Törőcsik Marival való találkozást, akinek kedvenc folyója a Tisza volt. Ha élne és megkérdezné, hogy áll a kultúra, szeretné azt válaszolni neki, hogy „röpülünk, Mari”.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 8. - 14:10

Jordán Tamás: Hatvan éves színpadi karrierem alatt nem álltam ki ekkora tömeg elé

Jordán Tamás színművész azzal kezdi, hogy hatvan éves színpadi karrierje alatt nem látott ekkora tömeget. Megemlíti hosszú kórházi kezelését, örül, hogy „elegánsan” fel tudott jutni a színpadra, a szorongását most öröm váltotta fel. Egy rövid részletet ad elő a Szókratész védőbeszédéből.

Jordán Tamás:
Fotó: Magyar Péter / Facebook
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 8. - 14:08

Magyar Péter óvta támogatóit a hőségtől és a provokációktól

Néhány órával a szombati tüntetés kezdete előtt Magyar Péter azt írta a Facebookon követőinek: „Nagyon meleg lesz, és sokan leszünk. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra. A vízfelvevő helyeket kék🔵, az EÜ pontokat piros 🔴lufikkal jelöljük a helyszínen.” A Hősök tere megközelítéséről szóló tippek mellett arról is szót ejtett, hogy senki ne üljön föl a provokációknak. 

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 8. - 14:08

Pár perccel 14 óra után meg is kezdődött a demonstráció

Üdvözölték a népet.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 8. - 14:05

Óriási a tömeg, teljesen megtelt a Hősök tere

„Te jó isten, de szépek vagytok!” – üdvözli Péter Petra MC a tömeget. „Isten hozott, hősök!” – mondja, hozzátéve, hogy „sose látott még ilyet”. A tömeg kifolyik a Hősök teréről: akkora zsúfoltság van, mint reggel fél kilenckor a négyes-hatoson. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 8. - 13:52

Csóka Endre matematikus: Magyar Péter félrevezeti a szavazókat

A Rényi Alfréd Kutatóintézet matematikusa, tudományos főmunkatársa levezette, miért nem igaz Magyar Péter állítása, miszerint az EP-választáson a kispártokra leadott szavazatok elvesznek, és végső soron a Fideszt erősítik. Úgy fogalmazott, hogy ez az állítás „következetes félrevezetés” – hogy miért, arról itt olvashat bővebben.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#magyar péter#tisza párt#választás 2024#ep-választás#tüntetés#hősök tere#demonstráció#tömegtüntetés#ma

Címlapról ajánljuk