Belföld

Gulyás Gergely: Hamisak és nevetségesek a Sulyok Tamás elleni vádak – itt vannak a kormány bejelentései

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 9:51

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Tagadják, hogy bármi alapja lenne a köztársasági elnök elleni zsebszerződéses vádaknak. Elhangzott, hogy a jogi határzár miatt napi 6 millió forintra akarja bírságolni Magyarországot az EU. Gulyás reméli, hogy a XII. kerületiek nem fogják „a drogtermesztő” polgármesterjelöltet, Kovács Gergelyt támogatni.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:19

Visszaléptetik Szentkirályi Alexandrát?

Karácsony Gergely korábban azt mondta: hangfelvétel van arról, hogy a Fidesz már teszteli, hogy visszaléptesse Szentkirályi Alexandrát Vitézy Dávid javára. Gulyás Gergely azt mondta: a kormányülésen nem szoktak főpolgármester-jelöltekről tárgyalni, de ő annak örülne, ha Budapestnek fideszes főpolgármestere lenne. A kérdésre érdemben nem válaszolt.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:16

A DK vádja Sulyok Tamással szemben

Az ATV kérdezett a DK vádjairól, miszerint Sulyok Tamás köztársasági elnök korábban ügyvédként segítette magyar földek külföldi kézbe jutását úgynevezett zsebszerződésekkel. Gulyás Gergely szerint Sulyok Tamás az ország egyik legtekintélyesebb jogásza, a vádak hamisak és nevetségesek. A miniszter szívesen megnézné Dobrev feljelentését, mert szerinte legfeljebb a DK politikusa követett el bűncselekményt. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:12

Drogtermesztő jelölt a XII. kerületben

Szintén az Origo vetette fel, hogy Gulyás Gergely volt kerületében az ellenzék a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét indítja. Kovács Gergely korábban arról beszélt, hogy drogot fogyasztott. Gulyás pedig azt állította, hogy Kovács azt is mondta, hogy jobban élt, amikor füvet termesztett. A miniszter reméli, hogy az ott élők nem fogják a korábbi drogtermesztő polgármesterjelöltet támogatni.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:09

Külföldi pénzek

A kormányközeli Origo képviseletében az a Kovács András kérdez, aki korábban az utolsó szó jogán felnyomta saját forrását a bíróságon.

Kovács Andás a Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentését idézte, miszerint „külföldi pénzügyi támogatásokat kaptak baloldali érdekcsoportok”. Gulyás Gergely szerint a kérdés az, hogy a magyar baloldal miért fogadja el ezeket pénzeket. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:05

Az állami média kérdez: mire számíthatnak azok, akik politikusokat fenyegetnek?

Az állami média azt kérdezte: a Robert Fico elleni merénylet után mire számíthat az Magyarországon, aki politikusokat fenyeget? Gulyás Gergely jobbulást kívánt a szlovák kormányfőnek és azt mondta: érdemes következtetéseket levonni. 

A szólásszabadságnak vannak határai, a gyűlöletre való uszítás ezen túlmegy. A kommenteket említette, ezekben ez már általánossá vált. Jogszabálymódosítás nem indokolt, most is jogellenes az ilyen cselekedet.  

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:01

Orosz hekkertámadás a Külügyminisztérium ellen: tagadja a szakértői véleményt Gulyás Gergely

Nem tagadták, hogy hiteles az a levél, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az orosz szolgálatok hekkertámadására figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. Erről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke beszélt szerdán az RTL Híradónak, miután zárt ülésen hallgatták meg a titkosszolgálatok vezetőit és az őket felügyelő államtitkárt. Az 444.hu az orosz támadásról szóló levél alapján azt írta: a titkosszolgálatok már akkor javaslatot tettek egy új rendszer felállítására, de ez végül elmaradt:


A 444.hu azt kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy elfogadható-e a hazugság kampányidőszakban. A miniszter azt mondta, általánosan nem elfogadható. 2022-ben kampányhazugságnak nevezték, hogy orosz hekkerek sikeresen támadták a Külügyminisztérium szervereit. A miniszter szerint azért, mert nem felelt meg a valóságnak, hogy súlyosan kompromittálták volna a szervereket. 

A 444.hu által megszerzett dokumentumok szerint azonban teljeskörű, jelentős, vissza nem fordítható kár történt. Gulyás Gergely azzal érvelt, hogy egy hétköznapi hekkertámadás volt, bizalmas adatok nem kerültek ki. Bár korábban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője írta le, hogy érzékeny adatok kerültek ki a támadásban, a miniszter azt állította, hogy a friss adatok szerint ez nem igaz. Többször elismételte, hogy a támadás nem volt átfogó, nincsenek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy bizalmas adatok kerültek ki.

Hogy lesz-e felelőse a történteknek? Gulyás Gergely általános választ adott, a szakszolgálatok folytatnak ilyenkor vizsgálatot. A miniszter nem tud arról, hogy berendelték volna az orosz nagykövetet, a kormány sem tett lépéseket.

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 9:53

Digitális állampolgárság

Vitályos Eszter az országban átadott fejlesztésekről beszélt. Már az elérhető az oldal, ahol a digitális állampolgárság részleteiről tájékoztatnak. Vitályos Eszter szerint 2026-ra az állampolgárok többsége már hozzáférhet a digitális állampolgársághoz. Online is intézhető lesz szinte minden, amiért most a kormányhivatalba kell menni. A digitális állampolgárság feltétele a 14 éves kor és az okostelefon, ezzel lehet majd igazolni a személyazonosságot egy igazoltatásnál is.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 9:48

A választás után jöhet ítélet

Áttekintették az Európai Bíróság előtt zajló magyar eljárásokat is. Magyarország egy bírósági ítélet miatt számíthat bírságra. A kormány úgy tudja, hogy a döntés már megszületett, annak kihirdetését azonban a választások utánra tolták. Gulyás Gergely szerint a jogi határzár miatt akarják napi 6 millió forintra bírságolni Magyarországot.

Az Európai Bizottság gyakorlata Gulyás szerint az, hogy a „külső határ védelmében példamutató” Magyarországot kell támadni. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 9:45

Háború, kényszersorozás

Gulyás Gergely ismét háborús témával indított. A szerinte egyre nehezebb, az ukrán hadsereg az állásait egyre nehezebben tudja tartani. A kényszersorozás Ukrajna egész területén zajlik, így Kárpátalján is, az ott élő magyarokat is fenyegeti. Magyarország nem ad ki senkit. 

A miniszter szerint aggasztó Manfred Weber azon nyilatkozata, ami a kötelező sorkatonaságról szól nők és férfiak tekintetében is, ahogyan azokat a terveket is, amelyek katonákat küldenek NATO-országok Ukrajnába. Amennyiben a NATO be akar vonulni Ukrajnába, a kormány csak olyan döntéseket támogat, amivel ebből mind fizikailag, mind pénzügyileg kimaradhat Magyarország.

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 9:33

Szokatlanul korai időpont

Rendhagyó módon délelőtt fél 10-re hirdették meg a csütörtöki kormányinfót, a korai időpontot előzetesen nem indokolták. 

Szerdán Dobrev Klára, a DK politikusa azt állította, hogy Sulyok Tamás államfő korábban ügyvédként hozzájárult ahhoz, hogy külföldiek szerezzenek magyar termőföldet. Hozzátette: az mindig is bűncselekménynek minősült, ha törvényellenesen adtak át magyar földet külföldieknek, de ezt a magatartást 2014-ben az Orbán-kormány külön tényállássá tette a Btk-ban. Bizonyítékként szerződéseket mutatott fel a Demokratikus Koalíció alelnöke, de a dokumentumok pontos tartalmát egyelőre nem tette közzé a párt.

Ma a szerdai sajtótájékoztatón bemutatott iratokat Dobrev Klára elviszi az ügyészségre, és akkor átadja azokat a sajtó munkatársainak is. 

A Sándor-palota szerdán azt írta, hogy Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

Az RTL Híradó kérdezte meg Dobrev Klárát, hogy mi történik, ha Sulyok Tamás nem mond le:

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#vitályos eszter#dk#ma

Címlapról ajánljuk