Belföld

Gulyás Gergely: Szinte az összes járványügyi korlátozás megszűnik hétfőtől

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 9:23

Megsemmisítenék a határ túloldalán a fegyvereket, ezért nem engedi át Magyarország a szállítmányokat – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Marad a korlátozott sztrájkjog

A kormány ugyan a koronavírusra hivatkozva hozta meg a sztrájkjog korlátozásáról szóló rendeletet, de hiába törlik el a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, ez a rendelet érvényben marad. 

Nem befolyásolja a háború a választást

Az orosz invázió miatt biztosan nem változik az április 3-i választás és népszavazás időpontja – mondta Gulyás Gergely.

Fegyverszállítmány vs. világháború

Vagy átengedjük az ország területén a fegyverszállítmányokat, vagy vállaljuk-e egy világháború kockázatát – válaszolta Gulyás Gergely, amikor arról kérdezték: miért nem segítik Ukrajnát, ha 1956-ban Magyarország is sérelmezte, hogy magára hagyta a Nyugat. Azt is leszögezte, hogy nincs területi követelés Ukrajnával szemben. 

A Nemzetközi Beruházási Bankról azt mondta, szerinte nem érintik a szankciók a pénzintézetet. 

Ez egy működő bank, amely hiteleket adott fejlesztésekre, így a magyar embereknek az az érdeke, hogy folytassa a működést 

– mondta. Gulyás Gergely szerint a megváltozott körülmények, az invázió megindulása indokolja, hogy a kormány korábban blokkolta Ukrajna a NATO-tagságát, de a rendkívüli EU-tagságot most támogatta. Azt is megjegyezte: valójában nem lett volna a NATO tagja Ukrajna, csak társulási szerződésről volt szó. Az ott elfogadott nyelvtörvény ellen pedig fel kellett lépni a magyar kormánynak – tette hozzá.

A szankciók nem vezettek eredményre

Eredménytelenek voltak az elmúlt hét év oroszellenes szankciói – vélte Gulyás Gergely, aki szerint ha ez nem így lenne, akkor Moszkva nem tudott volna háborút indítani. Azt is megjegyezte: a magyar alaptörvényben az áll, Magyarország elutasítja a háborút, mint a konfliktusok rendezésének eszközét, és ennek mentén járnak el, amikor nem engedik át a fegyverszállítmányokat. 

Gulyás: Orbán Viktornak nem szólt Vlagyimir Putyin a támadásról

A háború még feljebb viheti az inflációt, a jegybank viszont 5-6 százalékra teszi a pénzromlás mértékét – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a 9 százalékról szóló várakozások nem reálisak. Ha elhúzódnak a harcok, megvizsgálják, szükséges-e újabb beavatkozás a meglévő árstopokon kívül. A kisebb kutak nagyjából 25 forintos kompenzációt kapnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a fideszes frakcióülésen Orbán Viktor a háború lehetőségéről beszélt a leghosszabban, tehát állítása szerint nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek szerint a miniszterelnök semmit sem szólt erről. 

A magyar kormányfő – Gulyás szerint – semmilyen tájékoztatást nem kapott a készülő invázióról Vlagyimir Putyintól, amikor február elején Moszkvában járt. 

Abban az esetben, ha Kárpátalján is lesznek harcok, előtérbe kerül a határvédelem és a humanitárius segítségnyújtás is – tette hozzá a miniszter.

Speciális jogállás menekültstátusz helyett

Nem kaphatnak menedékjogot azok a magyar állampolgárok, akik Ukrajnából érkeznek, ezáltal viszont nem jár nekik semmilyen szállás- vagy munkalehetőség sem – hívták fel a figyelmet a civil szervezetek. A gyakorlatban ez Gulyás Gergely szerint egyelőre nem jelentős probléma, de foglalkozik a kormány ezzel a kérdéssel. Szerinte nem menekültstátuszt kell adni, hanem valamilyen speciális jogállást, de majd csak akkor hozzák meg az erről szóló szabályokat, ha ez aktuális lesz, egyelőre a többség ismerősöknél lakik. 

A menekültstátusz nélkülieknek is jár majd valószínűleg teljes egészségügyi ellátás, nem csak sürgősségi. A kormány összeírja, hogy hol vannak szabad szálláskapacitások, üdülők, szociális otthonok, és ott helyezik majd el a menekülteket.

Több helyről akar gázt a kormány

„Mi nem örülünk annak, hogy csak egy helyről tudunk gázt vásárolni, az lenne a legjobb, ha több forrásból érkezne a nyersanyag” – mondta Gulyás Gergely, aki szerint eddig is ezen az állásponton volt a kormány. A gond az, hogy az elmúlt 30 évben ezt nem tudta megoldani Európa – tette hozzá. Az uniós szankciókról azt mondta, fontosabb volt, hogy egységet mutasson Európa annál, minthogy a jelentés néhány pontjára (például a Paks 2 kivitelezését végző Roszatom teljes negligálására) nemmel szavazzanak a fideszes EP-képviselők. Azt is megjegyezte, ettől függetlenül 

a kormány atomenergiapárti, Paks nélkül ugyanis 22 ezer forinttal nőne a háztartások kiadása. 

A földgáztárolók legalább 3 hónapig képesek ellátni az ország energiaigényét. 

Ha Paks nem jönne létre – fűzte hozzá Gulyás Gergely –, négyszeresére, csaknem 400 ezer forintra nőne az átlagos rezsiköltség évente. A projekt egyébként a háború miatt késlekedés és drágulás sem következhet be. 

Kicsi az OTP kitettsége

Abban bízunk, hogy a magyar gazdaság különösebb sérülések nélkül éli túl ezt az időszakot – fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint az OTP is csak az orosz és az ukrán leánybankokon keresztül érintett, de ez a kitettség nem jelentős a teljes bankot tekintve. A pénzügyminiszter a következő kormányülésre készít jelentést a várható hatásokról.

Azt is megjegyezte: a magyar követséget áthelyezték Lvivibe. Végül egyébként a korábban közöt 14 helyett csak 12 olyan településnek segített a kormány, amely a Sberbank ügyfele volt.

Bűncselekmény, ha valaki Ukrajnába megy harcolni

Bűncselekmény lenne, ha magyar veteránok vagy önkéntesek mennének Ukrajnába harcolni – figyelmeztetett Gulyás.

Nem lesz kötelező az oltás

A tanárok esetében sem lesz kötelező felvenni a koronavírus elleni vakcinát – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Naponta egyébként 1-2 ezer ember oltja be magát összesen Magyarországon, miközben a raktárakban kétmillió vakcina áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy ha kell, a menekültek is kaphatnak oltást.

Eddig néhány milliárd forintot költött a kormány a menekültekre

A kormány felső határ nélkül biztosítja a menekültek ellátásához szükséges forrásokat – jelentette ki Gulyás Gergely. Ezek a kiadások egyelőre nem jelentősek (néhány milliárd forintra tehetők), mert a legtöbben ismerősökhöz, rokonokhoz mennek és csak néhány napot tartózkodnak Magyarországon. 

Nem tudni, mi lesz a plusz egymilliárd köbméter gázzal

Egyelőre nem döntöttek arról, hogy igényt tart-e Magyarország arra a plusz egymilliárd köbméternyi gázra, amelyről az elmúlt hetekben állapodott meg a kormány Oroszországgal. (Ez az évi 4 milliárd köbméteren felül érkezne.) Ha a gázcsapokat elzárná Oroszország, nem Magyarországnak lenne ebből elsőként problémája a tartalékok miatt, de alternatív és sokkal drágább helyekről kellene pótolni a kieső mennyiséget – tette hozzá. A kormány minden körülmények között szeretné fenntartani a rezsicsökkentést – hangsúlyozta.

Búcsú a maszkviseléstől

Magyarország kivezeti a járványügyi korlátozások döntő többségét, megszűnik a kötelező maszkviselés és a munkáltató által elrendelhető kötelező oltás is. Kivezetik a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályokat is – közölte Gulyás Gergely. Szerinte a szakértők előrejelzése szerint az ötödik hullám végén járunk, a következő hullámok pedig várhatóan enyhébbek lesznek. 

A korlátozások csak az egészségügyi és a szociális intézményekben maradnak érvényben.

Gulyás: Megsemmisítenék a fegyverszállítmányokat 

Magyarország határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat Ukrajnába és fegyverszállítmány sem haladhat át az ország területén – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Állítása szerint ugyanis nagy az esélye annak, hogy ezeket a szállítmányokat a határátlépés után megsemmisítenék.

A humanitárius segítségről azt mondta, hogy eddig 120 ezer menekült érkezett Magyarországra. Kijelölték a menekültek elhelyezésére szolgáló szálláshelyeket, Magyarország pedig az összes Ukrajna felől érkezőnek biztosítja a területére való belépést. 

Barabásnál, Lónyánál, Záhonynál, Beregsuránynál és Tiszabecsnél nyitottak meg segítségpontokat – fogalmazott. Ezeken a helyeken élelmiszercsomagokat, lelkisegélyt, melegitalt, ruházatot és pokrócokat kapnak a rászorulók. 

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány minden uniós döntést meg fog szavazni, 

de a szankciókkal kapcsolatban óvatosan kell eljárni, hogy ne az embereknek kelljen megfizetni a háború árát. Ha Paks nem termelne energiát, akkor 22 ezer forinttal nőne a magyar emberek kiadása havonta – mondta. 

A Sberbanknak 70 ezer ügyfele volt, néhány ezer esetben fordult elő, hogy (a betétbiztosítás által már nem fedezett) 100 eurót meghaladó összeg volt a számlán. 

Középpontban az orosz-ukrán háború

Csütörtökön 10 órától válaszol az újságírók kérdéseire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A fő téma az orosz-ukrán háború lesz, így kiderülhet, milyen intézkedéseket nyújt a kormány a menekülteknek, valamint hogyan hajtja végre az uniós szankciókat. Utóbbi azért lehet kényes az Orbán-kabinet számára, mert meg kellene szüntetni az együttműködés a Paks 2-t kivitelező Roszatommal, valamint a csak kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankkal.  

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#szentkirályi alexandra#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk