Belföld

Gulyás Gergely: késleltetni igyekeztem Magyar Péter politikai színrelépését

rtl.hurtl.hu

2024. április 11. 11:40

A Varga Mihállyal és Nagy Istvánnal kibővült kormányinfón a pénzügyminiszter beuházások elhalasztását, a költségvetés elfogadásának kitolását és magas hiánycélt jelentett be. Magyar Péter többször is szóba került a tájékoztatón, de csak népmesékről, büntetőjogi határról és baloldali hülyeségről beszéltek. Ugyanakkor Gulyás Gergely sejtelmesen beszélt arról, hogy mihez is van neki köze Magyar Péter ügyében.

Majdnem két hónapig tartó szünet után tart kormányinfót Gulyás Gergely. Először szerepel majd kormányszóvivőként Vitályos Eszter, akit azután neveztek ki a posztra, hogy elődje Szentkirályi Alexandra a Fidesz főpolgármester-jelöltje lett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter február végén esett át egy gerincműtéten, ami után újra meg kellett tanulnia járni. Egy hete állt újra munkába.

A kormány a keddi ülésén a nemzetközi helyzetet elemezte. Úgy látják veszélyes pillanatban vagyunk és a következő fél év döntő lesz abban a kérdésben Európában, háború lesz vagy béke. Szerinte aggasztó, hogy az EU után a NATO is irányt váltott, most már tevékeny részese lehet az ukrajnai konfliktusban. Magyarország védelmi szövetségként telint a szövetségre, mondta Gulyás Gergely. A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy a háború végéhez tűzszünetre, majd békekötésre van szükség.

Azt is elmondta, hogy a háború vagy béke kérdése az USA-ban dőlhet el az elnökválasztáson, ezért a jövő évi költségvetést  után fogják benyújtani, vagyis november 5 után.

Varga Mihály arról beszélt, hogy az idei költségvetést a háborús helyzetben igazítják, 4,5 százalékos hiánnyal terveznek, amit majd évről évre csökkentenek. A növekedést 2,5 százalékosra várják. 

Idén a rendkívüli kiadások, kamatkiadások, a rezsivédelem sok pénzt visz el, ezért a kormány arról döntött, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

Nagy István arról beszélt, hogy ötpontos csomagról döntött a kormány a mezőgazdaságban. Többek között ezután azokra a mezőgazdasági termékekre, amiket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelezettséget írnak elő, amit a Nébihnél lehet majd megtanni.

Azt is előírták, hogy 2024 május 31-ig teljesítenie kell az Államkincstár a terület és állatalapú támogatások kifizetését. A kormány 2026-ig még 45 milliárdot tesz hozzá az Agrár-Széchenyi Programhoz.

Az otthonfelújítási támogatásról Vitályos Eszter beszélt, amihez 108 milliárd forint uniós forrást nyitnak meg. Erről itt írtunk.

Jönnek a kérdések. A köztévé arról érdeklődik, hogyha elfogy az otthonfelújítás kerete elfogy, lesz-e még további források. Erről még tárgyal a kormány – hangzott el a válasz.

A 675 milliárdos beruházás elmaradásokról Varga kérdésre elmondta, hogy keretösszeget adnak a tárcáknak és ők fognak arról dönetni, mit ütemeznek át. A háromgyerekesek szja-mentesség is szóba került. Varga szerint erről ősszel lehet mérlegelés, majd döntés.

A Budapest Airport megvételéről érdeklődött az ATV. Varga szerint Nagy Mártont kell kérdezni, ő a költségvetésért felel. Úgy látja, a reptérre szánt pénz nem növeli az államháztartás eredményszemléletű hiányát.

Az RTL Híradó az iránt érdeklődik, hogy az elhalasztott beruházások mennyi időre lesznek elhalasztva. Varga szerint lesz amit csak idénre, de lesznek olyanok, amelyeket 2025-2026-ra tesznek át. Az RTL arról is érdeklődött, hogy várhatóak-e különadók. A pénzügyminiszter azt mondta, továbbra is a hiányt akarják csökkenteni. Hozzátette, azt is vizsgálniuk kell, hogy a jelenlegi eredményeket hogyan tudják fenntartani. A büdzsé alkalmazkodik a kialakult helyzetekhez. Azt még nem tudta megmondani, hogy a jövőben is ősszel fognak-e majd költségvetéseket készíteni.

Az idei számokról azt mondta Varga, hogy a mostani intézkedések elegendőek lesznek a hiánycél tartására.

A 24.hu a Pénzügyminisztériumot érintő vesztegetési ügyről kérdezik. Varga szerint ők hozták először nyilvánosságra 2021-ben az ügyet és utána el is bocsátották az érintetteket. 

Lesz-e nyugdíprémium idén? – kérdezi az Mfor. Varga szerint erre világos szabályok vannak, ha 2,5 százalék lesz a növekedés – amire számítanak – akkor idén nem lesz, mert azt csak 3,5 százalék fölött fizetnek.

A kórházi adósságok rendezéséről kérdezett az EconomX. Varga csupán annyit mondott, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja ezt a kérdést, a tárcája folyamatosan tárgyal erről az OKFŐ-vel és a Belügyminisztériummal.

Magyar Péterről kérdez a Telex, hogy családi kapcsolat állt-e a háttérben, amikor a Diákhitel Zrt. vezetője lett - ahogy ezt korábban Varga Judit és Kocsis Máté is állította. Nagy István szerinte nincs ilyen, kizárt dolog, hogy a rokoni kapcsolatok bárkinél is előmenetelt jelentettek. A Magyarral és az általa mondottakkal nem foglalkozik, sőt, népmesének minősítette azokat.

Magyar Péter politikai színrelépéséről beszélt kérdésre Gulyás Gergely. Azt mondta, ezt késleltetni igyekezett. Amikor ő a Miniszterelnökségre került 2018-ban, akkor ő nem találta alkalmasnak arra, hogy államtitkár legyen és ezt Orbán Viktornak is elmondta. Ezzel szemben Varga Juditot alkalmasnak látta.

A hvg.hu arról kérdezi Gulyást, hogy őt, Orbán Viktort, vagy Rogán Antalt  behívták-e az ügyészségre a Magyar-féle hangfelvétel miatt, illetve az arról elhangzottakról. Gulyás Gergely azt mondta, őt még nem hívták be. Arról is kérdezett a lap, hogy indult-e belső vizsgálat a minisztereket ért fenyegetés miatt, amire Varga Judit utalt, jelezte-e ő vagy Ön, hogy zsarolták önöket? Gulyás azt mondta, őt senki nem zsarolta, azt már korábban is elmondta, nem szereti, hogy ha fenyegetik, ő csak egy üzenetet kapott, az büntetőjogi határt nem lépett át.

Arról is érdeklődtek, mire megy el az uniós pénz maradéka, ami nem az otthonfelújítási programra megy el. Vitályos Eszter azt mondta, még egyeztetnek, de úgy gondolja, a zöldenergiára átállás lehet majd a fókuszban.

A 444 arról kérdez, hogy miért nem mond le Pintér Sándor, miután leállt a nyomkövető rendőrségi rendszer és megszökött egy pedofil bűnelkövető. Gulyás szerint ő nem tud ilyen leállásról, a szaktárcához tartozik a kérdés.

Lehet-e Magyarnak olyan hangfelvétele, amin Gulyás Gergely beszélne arról, hogy Völner Pált tájékoztatták a megfigyelésről - ezt kérdezi az ATV. Gulyás szerint nem beszéltek ilyesmiről Magyar Péterrel.

A miniszterelnök úr bizalma változott-e az ön irányába? - jött az újabb kérdés. Gulyás azt mondta, nem látta jelét ennek. 

Ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm, ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem


– mondta sejtelmesen Gulyás Gergely.

Magyar mai posztjáról, miszerint akadályozhatná a kormány a pártját, azt mondta Gulyás, hogy a szokásos baloldali hülyeségeket hagyjuk.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#varga mihály#költségvetés

Címlapról ajánljuk