Élő

Kormányinfó élőben: 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány

rtl.hurtl.hu

2024. április 11. 11:01

Csaknem két hónapos szünet után tér vissza a kormányinfó Gulyás Gergellyel és bemutatkozik kormányszóvivőként Vitályos Eszter. Ott lesz a pulpituson Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is, nincs kizárva, hogy bejelentésekre készülnek. Az elmúlt időszak meglehetősen mozgalmas volt, várhatóan szó lesz Magyar Péterről, a TISZA pártról, amellyel az EP-választáson indulnának, illetve a nyilvánosságra hozott hangfelvételen elhangzottak is sok témát adnak. A Spar elleni perről, a friss inflációs adatokról, a Budapest Airport megvásárlásáról és a költségvetési hiányról is szó lehet, ahogy az üzemanyagár emelkedéséről is. 

A kormány a keddi ülésén a nemzetközi helyzetet elemezte. Úgy látják veszélyes pillanatban vagyunk és a következő fél év döntő lesz abban a kérdésben Európában, háború lesz vagy béke. Szerinte aggasztó, hogy az EU után a NATO is irányt váltott, most már tevékeny részese lehet az ukrajnai konfliktusban. Magyarország védelmi szövetségként telint a szövetségre, mondta Gulyás Gergely. A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy a háború végéhez tűzszünetre, majd békekötésre van szükség.

Azt is elmondta, hogy a háború vagy béke kérdése az Egyesült Államokban dőlhet el az elnökválasztáson, ezért a jövő évi költségvetést ezután fogják benyújtani, vagyis november 5 után.

Varga Mihály arról beszélt, hogy az idei költségvetést a háborús helyzetben igazítják, 4,5 százalékos hiánnyal terveznek, amit majd évről évre csökkentenek. A növekedést 2,5 százalékosra várják.

Idén a rendkívüli kiadások, kamatkiadások, a rezsivédelem sok pénzt visz el, ezért a kormány arról döntött, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

Nagy István arról beszélt, hogy ötpontos csomagról döntött a kormány a mezőgazdaságban. Többek között ezután azokra a mezőgazdasági termékekre, amiket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelezettséget írnak elő, amit a Nébihnél lehet majd megtanni.

Azt is előírták, hogy 2024 május 31-ig teljesítenie kell az Államkincstár a terület és állatalapú támogatások kifizetését. A kormány 2026-ig még 45 milliárdot tesz hozzá az Agrár-Széchenyi Programhoz.

Az otthonfelújítási támogatásról Vitályos Eszter beszélt, amihez 108 milliárd forint uniós forrást nyitnak meg. Erről itt írtunk.

Jönnek a kérdések. A köztévé arról érdeklődik, hogyha elfogy az otthonfelújítás kerete elfogy, lesz-e még további források. Erről még tárgyal a kormány – hangzott el a válasz.

A 675 milliárdos beruházás elmaradásokról Varga kérdésre elmondta, hogy keretösszeget adnak a tárcáknak és ők fognak arról dönetni, mit ütemeznek át. A háromgyerekesek szja-mentesség is szóba került. Varga szerint erről ősszel lehet mérlegelés, majd döntés.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:50

Másról akartak kérdezni

A HVG megkérdezte, hogy lehet-e másról is kérdezni, mint Varga Mihály és Nagy István területei, de nem lehetett. A Magyar Hírlapnak adták át a szót.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:40

Még nem lehetett Gulyás Gergelytől kérdezni

A kormányinfó elején jelezték, hogy a sajtótájékoztató 2 órás lesz. Több, mint másfél órája tart az esemény, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetőtőtől még nem lehetett kérdezni. Vélhetően lenne rá igény, az esemény előtt Magyar Péter egyenesen a kancelláriaminiszternek üzent. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:38

Önkéntes tagság?

Az önkéntes, illetve kötelező kamarai tagságról kérdezték a minisztereket, miután néhány napja Matolcsy György MNB-elnök az önkéntességre való átállás mellett érvelt. „A kormány az MKIK-val közösen dolgozik, az olyan felvetések előtt, hogy önkéntes kamarai tagság legyen, a kamarával kell konzultálni. De a kormány asztalán nincs ilyen felvetés” - felelte Varga. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:33

Az RTL kérdez

Az RTL Híradó az iránt érdeklődik, hogy az elhalasztott beruházások mennyi időre lesznek elhalasztva. Varga szerint lesz amit csak idénre, de lesznek olyanok, amelyeket 2025-2026-ra tesznek át. Az RTL arról is érdeklődött, hogy várhatóak-e különadók. A pénzügyminiszter azt mondta, továbbra is a hiányt akarják csökkenteni. Hozzátette, azt is vizsgálniuk kell, hogy a jelenlegi eredményeket hogyan tudják fenntartani. A büdzsé alkalmazkodik a kialakult helyzetekhez. Azt még nem tudta megmondani, hogy a jövőben is ősszel fognak-e majd költségvetéseket készíteni.

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:27

Nem lesz nyugdíjprémium

Lesz-e nyugdíprémium idén? – kérdezi az Mfor. Varga szerint erre világos szabályok vannak, ha 2,5 százalék lesz a növekedés – amire számítanak – akkor idén nem lesz, mert azt csak 3,5 százalék fölött fizetnek.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:05

Vesztegetési ügy

A 24.hu a Pénzügyminisztériumot érintő vesztegetési ügyről kérdezik. Varga szerint ők hozták először nyilvánosságra 2021-ben az ügyet és utána el is bocsátották az érintetteket. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 12:02

Varga: a reptérre van pénz és nem növeli a hiányt

A Budapest Airport megvételéről érdeklődött az ATV. Varga szerint Nagy Mártont kell kérdezni, ő a költségvetésért felel. Úgy látja, a reptérre szánt pénz nem növeli az államháztartás eredményszemléletű hiányát.

Az RTL Híradó az iránt érdeklődik, hogy az elhalasztott beruházások mennyi időre lesznek elhalasztva. Varga szerint lesz amit csak idénre, de lesznek olyanok, amelyeket 2025-2026-ra tesznek át. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 10:37

Magyar Péter már üzent Gulyásnak

Magyar Péter már a kormányinfó előtt üzent Gulyás Gergelynek, akivel jó barátságban volt az elmúlt években. 

A posztjában Magyar 4+1 dolgot állít, a felszólításait azzal kezdi: „Kérlek ne hazudjatok, legalább Te ne.”

Magyar állításai röviden:

  • „Nem vagyok háborúpárti.”
  • „Nem vagyok és nem is leszek baloldali.”
  • „Fontosnak tartom az illegális migráció elleni küzdelmet és egy szigorú uniós migrációs politika kialakítását.”
  • „Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy miközben milliárdokat költötök az aljas, hazug propagandával történő lejáratásomra, az ország éppen a csőd felé robog.”

„És egy bónusz. Az új kormány egyik első intézkedésként megnyitja az ügynökaktákat.”

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. április 11. - 10:32

Vitályos Eszter debütál

Majdnem két hónapig tartó szünet után tart kormányinfót Gulyás Gergely. Először szerepel majd kormányszóvivőként Vitályos Eszter, akit azután neveztek ki a posztra, hogy elődje Szentkirályi Alexandra a Fidesz főpolgármester-jelöltje lett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter február végén esett át egy gerincműtéten, ami után újra meg kellett tanulnia járni. Egy hete állt újra munkába.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#vitályos eszter#varga mihály#nagy istván#magyar péter#költségvetés

Címlapról ajánljuk