Gazdaság

Óriási lesz a roham az ingyenpénzért: az enter gombon kell tartania az ujját, aki a többmilliós felújítási támogatást akarja

Vrazsovits RitaVrazsovits Rita

2024. április 6. 8:01

Résen kell lennie annak, aki az új lakásfelújítási támogatás hatmillió forintját meg akarja szerezni. A júniusban megnyíló lehetőség nagyon jó lehetőség a régi családi házak energetikai korszerűsítésére, de a pályázati keret nem nagy, legfeljebb húszezer ingatlan felújítását fedezi, így az igénylés megnyíltakor pillanatokon belül elfogyhat a pénz. Összehasonlítottuk, miben jobb és rosszabb a régi és az új lakásfelújítási támogatás.

Péntek délelőtt bejelentette a kormány az új lakásfelújítási támogatás legfontosabb feltételeit. A készülő új program már tavaly ősz óta ismert, a kormány akkor nyújtotta be dokumentumait az Európai Uniónak az energiahatékonysági programról. Az Európai Bizottságnak akkor elküldött Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU-fejezetében szereplő, a lakóépületek energiahatékonyságának javításáról szóló elképzelés feltételei megegyeznek a most ismertetett programmal.

Igaz, abban 224 milliárd forint keretösszeg szerepel, a ma bejelentett támogatás pedig 108 milliárdos, de a különbség abból adódik, hogy lesznek még további programok, és a fennmaradó összeget feltehetően ezekhez használják majd fel. Az új lakásfelújítási programot uniós forrásból finanszírozza a kormány, míg az előzőt a hazai költségvetésből állta.

Miben más az új program, mint a korábbi otthonfelújítási támogatás?

A 2024. júniusban induló és a korábbi otthonfelújítási program között több lényeges különbség is van. Az egyik legfontosabb az, hogy az új lakásfelújítási támogatás nincs a gyermekvállaláshoz kötve, míg a réginél feltétel volt, hogy a kiskorú, illetve még tanuló gyermek az igénylővel éljen (vagy a magzat legalább 12 hetes legyen). Az új támogatásnak viszont nem feltétele a gyerek, így az új program 

évek óta az első olyan lakáscélra igénybe vehető állami forrás, amely nem tesz különbséget az igénylők között családi állapot, illetve a meglévő vagy/és vállalt gyerekek alapján.

Minden más tekintetben azonban jóval kevesebben juthatnak majd hozzá az új lakásfelújítási támogatáshoz, ugyanis abból csak vezetékes gázhálózatba kötött családi házak korszerűsítésére lesz mód, minden más lakóépület (például az összes társasházi, szövetkezeti lakás) kimarad a lehetőségből. Az új támogatásból elvégezhető felújítási munkák köre is jóval szűkebb, mint a korábbinál. A júniusban induló új programban csak meghatározott energetikai korszerűsítések valósíthatók meg, míg a korábbiban ezeken felül jószerivel bármi. Az viszont jó hír a leendő igénylőknek, hogy az új támogatás hitelrésze kamatmentes lesz, míg a korábbi konstrukcióban a hitelt kedvezményes kamatra adták, igaz, csupán fix 3 százalékot kell fizetni érte.

Az új támogatáshoz fel kell mutatni egymillió forint önrészt, ami a szegényebb igénylőknek nyilvánvalóan gondot jelenthet, ahogyan az is, hogy a hitelfelvételhez hitelképesnek kell lenni. Az előző támogatásnál nem volt önrészelvárás, de a beruházást az igénylőnek kellett előfinanszírozni, amit viszont megtehetett a támogatott hitelből is.

Nem jut majd mindenkinek pénz

A hazai költségvetésből finanszírozott előző lakásfelújítási támogatásnál nem volt meghatározott keret, aki sikeresen igényelt, az előbb-utóbb megkapta a pénzt. 

A júniusban induló programnál ez másképp lesz, az uniós forrásból származó 108 milliárd forintos keret várhatóan körülbelül 20 ezer ingatlan felújítását fedezi majd. 

Vagyis a támogatást nem fogja tudni mindenki igénybe venni, akinek szüksége lehet rá. Arra lehet számítani, hogy a napelemtámogatáshoz hasonlóan akár egy-két nap alatt elfogyhat a rendelkezésre álló összeg az igénylési lehetőség megnyílta után, tehát érdemes lesz nagyon sietni, és már előzetesen mindent előkészíteni a gyors és sikeres jelentkezéshez.

Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke a bejelentett új támogatás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a mintegy 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80 százaléka épült 1990 előtt. Szerinte egy átlagos családi ház külső homlokzati szigetelésével, födémszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók cseréjével 50 százalékos energiahatékonysági megtakarítás is könnyedén elérhető. Az 1990 előtt épült ilyen házakból hozzávetőleg 900 ezer úgynevezett Kádár-kocka, vagyis a rendszerváltás előtti korszak egyentervei alapján épült, jellemzően 80 négyzetméter alapterületű családi ház. A korszerűt megközelítő vagy az ennél is jobb besorolású ingatlanok aránya nem éri el a 10 százalékot, a családi házak fele alacsony energiahatékonyságú. Szerinte tehát bőven vannak olyan házak, ahol könnyen elérhető a megkívánt 30 százalékos energiahatékonyság-javulás.

Mik az új lakásfelújítási támogatás alapvető feltételei?

  • 1990 előtt épült, vezetékes gázhálózatba kötött családi házakra lehet igényelni, amelyben a pályázó életvitelszerűen él.
  • Csak meghatározott energetikai felújításra lehet felhasználni (hőszigetelés, nyílászárók cseréje, a melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítése).
  • Legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni vele, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.
  • A támogatási összeg maximum 6 millió forint, ami részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel. Ezek megoszlása (2,5-3,5 millió forint) az igénylő lakhelyének jövedelmi viszonyaitól függ majd.
  • A hitel futamideje legfeljebb 8 év, és a kereskedelmi bankoknál, illetve az MFB Pontokon lehet igényelni.
  • Egymillió forint önrészt kell vállalni az igénylőnek.

Az új lakásfelújítási támogatásnál a hitel és a támogatás arányát meghatározó jövedelmeket az alábbiak szerint veszik figyelembe. 

  • Azokban a járásokban, ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, 3,5 millió forint lesz a hitel, és 2,5 millió forint a támogatás, 
  • ahol 75 és 110 százalék közé esik, ott 3 millió forint lesz a hitel és 3 millió a támogatás, 
  • ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alá esik (ez 63 járás), ott a maximális 3,5 millió forint adható. 

Azok a családok, amelyeknek az átlagos jövedelme eléri az országos átlag 130 százalékát – függetlenül attól, melyik járásba tartoznak –, csak 2,5 millió forint támogatást kaphatnak. Vagyis az alacsonyabb jövedeleműek nagyobb összegű támogatásra számíthatnak, mint a tehetősebb igénylők.

A szerző a Bank360.hu szakértője.

Nyitókép: Felújított lakóépületek sora a gödöllői városközpont közelében, a Körösfői Kriesch Aladár utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

#Gazdaság#bank360#roham#felújítás#lakásfelújítás#Kádár-kocka#családi ház#ma

Címlapról ajánljuk