Belföld

Gulyás Gergely: Rogán Antal nem érintett a Völner-Schadl-ügyben

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 6:14

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak egy kormánytag cselekedeteit vizsgálja az ügyészség, a kabinet többi része nem érintett, így belső vizsgálatra sincs szükség. 

Gulyás szerint nincs szüksége választási programra a Fidesznek

A miniszter szerint volt egy programadó kongresszusa a Fidesznek, de egy olyan párt esetében, amelyik már a harmadik ciklusában kormányoz, nem kérdés, hogy miként fog cselekedni, ha kormányon marad. Gulyás Gergely ígérete szerint ha nyernek a választáson, 300 milliárd forintos egészségügyi fejlesztésbe kezdenek. 

Kompromittáló felvételek

A Schadl-ügy során előkerültek kompromittáló felvételek is az egyik közszereplőről, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy miután ennek nincs jogi relevanciája, ha tudná sem mondaná meg, ki szerepel rajta.

Közpénz vs. ártatlanság vélelme

Simonka György ügyével kapcsolatban azt mondta Gulyás Gergely, hogy jobb, ha nem kap uniós támogatást az, akinél felmerült a visszaélés gyanúja, még akkor is ha ez az ártatlanság vélelmének elvét áttöri. 

Tárt karokkal várják az ellenőröket

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden választással kapcsolatos ellenőrzést szívesen vesznek, azokat az uniós nyilatkozatokat pedig, amelyek aggódnak a voksolás tisztaságáért, „elvtársi segítségnek” nevezte.

Csak egy embert érint a Schadl-ügy a kormányból – legalábbis Gulyás szerint

„Hatósági eszközökkel folyik egy nyomozás, ezért nincs szükség a kormányon belül vizsgálatra. Egy személy által vélelmezhetően elkövetett cselekményt vizsgálnak” – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a kabinet más része nem érintett.

A kormány egy komoly testület

– válaszolta arra kérdésre, hogy szóba került-e a tegnapi kormányülésen Schadl György ügye. 

Diplomaútlevele egyébként szerinte minden kamarai vezetőnek van. Arra a kérdésre pedig nem válaszolt egyértelműen, hogy szerinte most le kellene-e mondania Völner Pálnak, azt ismételte meg többször is, hogyha igazak a vádak, akkor le kell mondania. 

Arra nem tudott válaszolni, hogy jogtalanul hallgatták-e le Völner Pált. 

Nem lépünk ki a NATO-ból, hiába is kérné Putyin

Marine le Pen francia szélsőjobboldali politikus magyar bank általi támogatása Gulyás Gergely szerint bármelyik pénzintézetnek jó üzletet jelentene. 

Vlagyimir Putyin elvárása, miszerint az 1998-ban NATO-hoz csatlakozott államok lépjenek ki a katonai szövetségből, nem lehet vita témája, hiszen Magyarországon népszavazáson döntöttek az emberek a tagságról – fogalmazott. Azt is megjegyezte, hogy szerinte Oroszország is csak azt szeretné megakadályozni, hogy tovább folytatódjon a bővülés. 

Gulyás szerint Rogán nem érintett a Schadl-ügyben

Az érintett miniszterek tudták, hogy házkutatást tartanak a tárcáknál – erősítette meg Gulyás Gergely, aki szerint ennek ellenére ő nem tudott semmiről, sőt miután minősített adatokról volt szó, a többi tárcavezető sem kaphatott információt arról, hogy pontosan milyen ügyben zajlik a kutatás. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem is várná el, hogy szóljanak neki hasonló esetben, neki ugyanis semmilyen irányítási jogköre nincsen, hiába tartozik formálisan alá például a Süli János által vezetett szervezet. 

Tudomása szerint más ügyben nem történt még soha házkutatás a hozzá tartozó tárcánál.

Nagy Ádám vizsgáival kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány nem indított vizsgálatot, ez ugyanis szerinte nem kormányzati szintű döntés, a pécsi egyetem majd megállapítja, minden szabályszerű volt-e. Azt is megjegyezte, abban az időszakban online vizsgák voltak, így az önmagában nem jelent semmit, hogy Nagy Ádám nem jelent meg a vizsgáján. Gulyás Gergely állítása szerint nem kérdezett rá Rogán Antalnál, mit tud az esetről.

Semmilyen olyan adat nem áll rendelkezésemre, amiből akár csak feltételezni lehetne, hogy Rogán Antalnak köze lehetne az ügyhöz 

– fogalmazott az RTL Híradó kérdésére. 

Diplomaügy

Kósa Lajosnak abszolutóriuma van, nem helyes, ha valaki ezt tünteti fel diplomaként, de ez már egy 23 éves ügy – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a momentumos Hajnal Miklósnak azzal segítünk, ha az ellenzékben hagyjuk és így be tudja majd fejezni az egyetemet. Utóbbi politikusról nemrég derült ki, hogy még nem szerezte meg a közgazdász diplomát.

Döntsenek a bírók a bírókról

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e belső vizsgálatra és fegyelmi eljárásra a bíróságokon a Schadl-ügy miatt (az egyik bírót megpróbálták eltávolítani), azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a bíróságok Magyarországon teljesen függetlenek, így erről bírósági szervezetnek kell döntenie és az esetleges vizsgálatot is ott kell lefolytatni.

Az amerikaiak nem hoznának katonákat

Nem érkezett olyan jellegű megkeresés, hogy amerikai katonákat telepítsenek Magyarországra az ukrán-orosz konfliktus miatt, a NATO esetében ez egy bonyolultabb kérdés – jelentette ki Gulyás Gergely.

„Ez a sztrájk törvénytelen volt”

A pedagógusoknak azért nem adtak haladékot az oltás beadására a rendőrökkel ellentétben, mert a többi állami alkalmazottak sem kaptak erre lehetőséget – fogalmazott Gulyás Gergely. A sztrájkkal kapcsolatban azt mondta, hogy jogos az az igény, hogy a tanárok több pénzt akarnak keresni, a következő évben rendeznék is a bérüket. Szerinte viszont nem pártfüggetlen a megmozdulás, ezt pedig a kitűzött kékszalagok bizonyítják. 

Ez a sztrájk törvénytelen volt, és nem helyes, hogy azok, akik a jövő generációját oktatják, törvénytelen dolgokban vesznek részt 

– mondta. Arra a felvetésre, hogy a bíróság másként döntött, azt mondta: ez nem jogerős döntés volt. A tanárokra váró következményekről még nem született döntés – tette hozzá. 

Franciaországba keleti vakcinával? Gulyás szerint lehetetlen

PCR-teszt vagy karanténkötelezettség nélkül nem lehet Franciaországba bejutni úgy, hogy valaki keleti vakcinára egy nyugati vakcinát kapott – állította Gulyás Gergely, aki szerint a kormány nagy erőfeszítéseket tett a keleti vakcinák elismerése érdekében, de csak részsikereket ért el, mert 

szerinte Brüsszel a vakcinagyárak érdekeit tartotta szem előtt. 

„Ezekben a részsikerekben szívesen osztozunk Ujhelyi Istvánnal is” – jegyezte meg arra utalva, hogy szerinte félretájékoztatta a szocialista politikust Didier Reynders.

Milliárdos viharkárok

A hétvégi viharkárokkal kapcsolatban azt mondta Gulyás Gergely, hogy vis major alapokat hoz létre az agrártárca. A károk becslésével a jövő héten végeznek, de várhatóan több milliárd forintra tehető a veszteség. Csak azok a gazdák kaphatnak majd segítséget, akik legalább 30 százalékos kárt szenvedtek el.

Májusig érvényesek a védettségi igazolások

A tegnapi kormányülésen megállapítottuk, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk és gyors lecsengésre lehet számítani – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Az európai védekezésről azt mondta, hogy az uniós országok nem szigorítottak az oltási igazolványokkal kapcsolatban, így azok 270 napig érvényesek. Ennek következtében 

a magyar kormány is változtatott az eddigi szabályokon és május 1-jéig érvényesek lesznek a hazai védettségi igazolványok a két oltáson átesetteknek is. 

Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy Magyarország is részt vesz abban az uniós beszerzésben, amelyet egy covid elleni gyógyszer (Paxlovid) beszerzésére irányul. 

Gulyás Gergely azt mondta, hogy oroszországi látogatásáról is beszámolt Orbán Viktor kormányfő a tegnapi kormányülésen. Tájékoztatása szerint Magyarország tisztában van helyével és súlyával, viszont az energiabiztonság miatt elengedhetetlenek a tárgyalások. Magyarországnak 9-10 milliárd köbméter a teljes fogyasztása, ebből évente 4,5 milliárd jön Oroszországból. Magyarország egymilliárd köbméterrel emelné meg a keretet, „a piacon ennél kedvezőbb áron vásárolni nem lehet” – állította Gulyás Gergely.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, hogy békemissziónak tekinti a saját látogatását.

Lesz téma bőven

A megszokottól eltérően, reggel hét órától kezdődött a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszol majd az újságírók kérdéseire. 

Téma lesz bőven, a sajtó két hete szinte mindennap beszámol Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar vezetőjének korrupciógyanús ügyéről. Több minisztériumban házkutatást is tartottak már miután kiderült, hogy az Igazságügyi Minisztériumon kívül más tárcák beosztottjai is érintettek lehetnek, ám erről – állítása szerint – éppen Gulyás Gergely nem tudott semmit

Feltehetően szóba kerül majd az is, hogy a héten találkozott egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, akik a gázvásárlás mellett beszéltek az ukrajnai konfliktusról is. 

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#kormányinfó#schadl györgy#szentkirályi alexandra#völner pál

Címlapról ajánljuk