Gazdaság

Itt a kormány bejelentése: korlátozások a kutakon, rendőrségi eljárások

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 20:41

Csökkentik az üzemanyag jövedéki adóját, megkeresik a ráémhírterjesztőket. Marad a benzinárstop.

Szokatlan időpontban, csütörtök este fél tízkor tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Az eseményt „Marad a benzinárstop, és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” címmel hirdették meg. 

A kormány kitart a benzinárstop mellett, elsőként ezt mondta el Gulyás Gergely. Valótlan állítás, hogy veszélyben lenne Magyarország üzemanyag-ellátása. A benzinturizmus, valamint a növekvő tranzitforgalom és a pánikkeltés miatt három intézkedést hoztak:

  • A 7,5 tonna feletti kamionok és a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú autók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, piaci áron. A mezőgazdasági erőgépek továbbra is a rögzített áron tankolhatnak.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját. 
  • Rémhírterjesztés miatt intézkedik a rendőrség azokkal szemben, akik azt híresztelik, hogy probléma van az üzemanyag-ellátottsággal. Szintén intézkednek azokkal szemben, akik üzemanyag szállítására nem alkalmas eszközbe tankolnak. 

A rendelet csütörtök este 10 órakor életbe lép. A kormány március 15-i négynapos ünnep időszakára kamionstopot rendel el. 

Hernádi külföldiekről és pánikvásárlókról beszélt

Hernádi Zsolt elmondta: a finomítók zavartalanul működnek, a szállítással nincs fennakadás. A kutak forgalma drasztikusan megnőtt, főleg a kamionok, kisteherautók, buszok miatt. Fotójuk van róla, hogy volt olyan, aki zacskóba is tankolt. A megnövekedett forgalom 70 százaléka úgynevezett átterelődött forgalom: olyan járművek, például buszos vállalkozások járművei, amelyek telephelyeken szoktak tankolni, de most olcsóbban tankolhattak a kutakon. A plusz forgalom 20 százalékát külföldiek tették ki, 10 százalék pedig pánikvásárló volt.

A százhalombattai finomító napi 18 és fél millió liter üzemanyagot állít elő. Hernádi Zsolt szerint nem arról van szó, hogy ne lenne elég üzemanyag, hanem a Mol logisztikáját nem ekkora terhelésre találták ki. A jelenlegi fennakadást a bejelentett intézkedésekkel lehet megszüntetni. Még pár napig lehetnek gondok a kiszolgálással, ennyi idő kell, hogy visszaálljanak a normális mederbe, feltöltsék a kutakat. 

Elképzelhetők további intézkedések

– mondta még. A kormányinfón mindössze néhány sajtótermék kérdezhetett. Az M1 állami csatorna arra volt kíváncsi, mi idézhette elő a mostani helyzetet. Hernádi Zsolt szerint a pánikvásárlás, a visszaélésszerű használat okozott gondot, illetve a kamionok nagy mennyiségű vásárlása. Gulyás Gergely hozzátette: ha valamiből az igény a megszokott háromszorosára ugrik, akkor az fennakadásokat okoz, nem csak háborús helyzetben.

A kormányközeli KESMA médiaóriáshoz tartozó Origo azt kérdezte, hogy mit okozhat, ha az Európai Unió az energiahordozók szankciójáról dönt. Gulyás Gergely szerint a kormány  azon az állásponton van, hogy csak olyan szankciót vezessünk be, ami jobban fáj a szankcionáltnak, mint az uniós országoknak. Nem Európát akarják büntetni, ezt a véleményt osztja Hollandia és Németország is. 

A Breuerpress felvetette: elképzelhető, hogy a pedagógusok tanulnak a vasutasoktól és a jelenlegi helyzetben nem sztrájkolnak? Gulyás Gergely szerint a mozdonyvezetők szakszervezete felelősségteljes döntést hozott, a pedagógusok követeléseivel pedig egyetért a kormány. Háromszor tíz százalékos béremelésre tettek ígéretet. A járvány két évig fennakadást okozott, ezért azt kérik,hogy a pedagógusok fontolják meg a munkabeszüntetést.

A Telex azt kérdezte: ha a magyar és a külföldi tehergépjárműveket meg tudják különböztetni az új rendelkezés alapján, akkor a személygépkocsikat miért nem? Gulyás Gergely elmondta: nem nemzeti alapú a különbségtétel, hanem a vállalkozás székhelye szerinti, ezért nem érvényes magánszemélyekre. Hozzátette: egy személygépkocsinak kisebb a tankja, nem okoz akkora problémát. A lap munkatársa arra is rákérdezett, hogy ki fogja elküldeni a kutaktól azokat, akik jogtalanul szeretnének tankolni, azonban erre sem a miniszter, sem a Mol vezetője nem válaszolt. 

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Gazdaság#kormányinfó#benzin#benzinárstop#üzemanyag#korlátozás#gulyás gergely#hernádi zsolt#mol

Címlapról ajánljuk