Belföld

Rendelettel írta felül a törvényt a kormány, hogy megfúrja a tanársztrájkot

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 20:36

A kormány kihasználja a veszélyhelyzeti törvény adta lehetőségeket és egy rendelettel felülírta a sztrájkszabályozást. A tanárok munkabeszüntetése így alig lesz érzékelhető. 

Lényegében ellehetetleníti a pedagógusok munkabeszüntetését az a kormányrendelet, amely pénteken este jelent meg a Magyar Közlönyben. Olyan előírásokat határoztak meg ugyanis a járványhelyzetre való hivatkozással, amelynek következtében végig felügyelni kell a gyerekekre, biztosítani kell az étkezésüket és még azt is el kell kerülni, hogy a különböző osztályok keveredjenek. A felügyelőknek ráadásul pedagógusoknak kell lenniük, akiknek tanítaniuk is kell.

Az „oktatás folyamatossága” és a „járványügyi intézkedések hatékony végrehajtása érdekében” a következő még elégséges szolgáltatásokat kell biztosítani a köznevelési intézményeket érintő sztrájkok idején:

  • Felügyeletet kell biztosítani a gyerekeknek minden sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 órától (középiskolák esetében 16 óráig, általános iskola esetében 17 óráig, óvodák esetében 18 óráig) 
  • A felügyeletet abban a köznevelési intézményben kell biztosítani, ahol a gyerek, tanuló a jogviszonyánál fogva nevelésben, oktatásban részesül és lehetőleg abban a helyiségben, ahol a gyerekek amúgy is tartózkodtak
  • A járványhelyzetre tekintettel el kell kerülni, hogy a gyerekek keveredjenek más osztályokkal, csoportokkal.
  • Minden csoportban, osztályban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező óvodapedagógusnak,pedagógusnak, gyógypedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy gyógypedagógiai asszisztensnek kell lennie.
  • A felügyelet időtartama alatt az  időjárási körülményektől függően, lehetőség szerint délelőtt és délután 1-1  óra szabad levegőn való tartózkodást kell biztosítani a  gyerekek, tanulók számára az  elkülönítési követelmények figyelembevételével.
  • A  sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a  felügyelet ideje alatt biztosítani kell az  étkeztetést a  sztrájk előtti időszakra jellemző, megszokott helyen, módon, alkalommal és időpontokban.
  • Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.
  • Az érettségiző középiskolai osztályok tanulói számára a kötelező érettségi tantárgyak tekintetében biztosítani kell a felkészítési óraszám 100 százalékos megtartását a sztrájk teljes időtartama alatt.
  • A többieknek biztosítani kell valamennyi tantárgyra vonatkozóan a tanítási órák 50 százalékának megtartását.

A rendelet addig lesz érvényben, amíg „a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló” törvény.

Nyitókép: Kiss Dániel/MTI

#Belföld#sztrájk#tanársztrájk#munkabeszüntetés#oktatás#rendelet

Címlapról ajánljuk