Belföld

Rezsicsökkentésre és családtámogatásra lesz pénz – ígérte Gulyás Gergely

rtl.hurtl.hu

2022. április 21. 13:26

Kocsis Máté visszautasította Orbán Viktor felkérését – derült ki a csütörtöki Kormányinfón. Továbbá megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet, de jöhet a háború miatti. Módosíthatják az alaptörvényt, és nem lesz önálló egészségügyi minisztérium. Ezekről döntött a negyedik Orbán-kormány egyik utolsó ülésén.

Orbán Viktor egyeztet az új kormány szerkezetéről és személyi összetételéről, ha ennek megszületik az eredménye, azt a nyilvánossággal közölni fogja.

Ez a mondat hangzott el legtöbbször a csütörtöki kormányinfón, amikor az új kormányról kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Az azért kiderült, hogy Kocsis Máténak kormányzati tisztséget ajánlott Orbán Viktor, de ő úgy döntött, hogy Fidesz-frakcióvezető marad. Arról nem beszélt Gulyás Gergely, hogy ő maga vállalna-e újabb miniszteri felkérést és felkérte-e Orbán Viktor a folytatásra, annyit viszont elárult, hogy személy szerint örülne annak, ha Navracsics Tibor a sajtóértesüléseknek megfelelően csatlakozna az új kormányhoz.

Marad a humántárca

A Kormányinfón Gulyás Gergely kizárta, hogy önálló egészségügyi minisztériumot hozzanak létre. Előbb azt mondta, hogy az önálló tárcával az ellenzék kampányolt, aminek „meg is van az eredménye”, majd azt, hogy a Fidesz szerint a humán ügyeket egy tárcán belül érdemes kezelni. „Az is lehet, hogy lesz változtatás” – tette hozzá. Arra viszont nyitottak, hogy a Magyar Orvosi Kamarával egészségügyi szerkezeti átalakításokról egyeztessenek. Elárulta azt is, hogy teljesen önálló oktatási minisztériumra se lehet számítani, ez korábban sem volt jellemző, például a kultúrával vonták össze ezt a területet.

Új típusú veszélyhelyzet

Május 31-én megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, a kormány viszont alaptörvény-módosítást kezdeményez azért, hogy a veszélyhelyzetet humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háború miatt is elrendelhessék. De remélik, hogy nem kell majd élni ezzel az eszközzel – tette hozzá Gulyás Gergely.

Stop

Elhangzott, hogy rezsicsökkentés, üzemanyag-árstop és élelmiszer-árstop nélkül 13 százalékos lenne az infláció, így „csak” 8,6 százalék. Az intézkedések fenntartásáról egyenként fog majd dönteni a kormány. Szektorális különadók kivetéséről nem volt szó a szerdai kormányülésen, de Gulyás Gergely szerint 1998 óta már megismerhette mindenki, hogy nehéz helyzetekben milyen megoldásokat tud a Fidesz alkalmazni. A családtámogatásokat érintő forráskivonásokra nem kerülhet sor a miniszter szerint, és ha az energiaárak ezt szükségessé teszik, 1300 milliárd forintot is előteremtenek a rezsicsökkentés fenntartására.

Kedvező elbírálás

Szóba került az is, hogy hivatali vesztegetés gyanújával többeket őrizetbe vettek a Pénzügyminisztériumban. Gulyás Gergely szerint a sajtóban megjelent tízmilliárdos nagyságrendnél „lényegesen kisebb csalásokról” van szó. Sietett kizárni, hogy lenne politikai háttérrel rendelkező személy az érintettek közt, azt mondta: négy pénzügyminisztériumi és egy miniszterelnökségi dolgozót gyanúsítanak, közülük a legmagasabb rangú egy főosztályvezető. A gyanú szerint magán gazdasági szereplőktől kaptak kenőpénzt pályázatok kedvező elbírálásáért.

Nem összeférhetetlen

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt arról kérdezték, hogy mennyire hozta őt kellemetlen helyzetbe, hogy a férje cégétől vesz a kormány 12 repülőgépet. Előbb kitért a válaszadás elől, majd azt mondta, nincs szó összeférhetetlenségről.

Szabad kérdezni

A kormányszóvivő bejelentette, hogy ezentúl kétórásak lesznek a Kormányinfók, ezért arra kérte az újságírókat, hogy ne tegyenek fel túl sok kérdést. Gulyás Gergely abszurdnak nevezte, hogy ezzel korlátoznák a kérdésfeltevés lehetőségét, szerinte nemzetközi viszonylatban sincs sok példa arra, hogy két órán keresztül bármilyen kérdést fel lehetne tenni. A minisztert megkérdezték, hogy mit gondol arról, amikor arra megy el az idő, hogy a kormány befolyása alá tartozó médiumok az ellenzék politikai értékelésére kérik ahelyett, hogy a kormány intézkedéseiről kérdeznék, de erre Gulyás Gergely csak annyit mondott, hogy „szabadon lehet kérdéseket feltenni”.

A Kormányinfóról percről percre tudósítottunk, ezt itt olvashatják

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#szentkirályi alexandra#kormányalakítás#kocsis máté#orbán viktor#veszélyhelyzet#egészségügy#árstop#rezsicsökkentés#családtámogatás#korrupció#összeférhetetlenség

Címlapról ajánljuk