Belföld

Gulyás Gergely: Jövő kedden nyújtja be a Fidesz a szuverenitásvédelmi törvényt

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 12:27

A kormányinfón szóba került Ukrajna, a háború, az infláció és a szankciók, valamint a nyugdíj is.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az infláció év végére egy számjegyű lesz, ezt várja a kormány – jelentette be. Arról tájékoztatott, hogy a kormányülésen foglalkoztak a gazdasági helyzettel, amit az orosz-ukrán háború miatt az elmúlt időszakban többször is meg kellett tenniük, ismételte el Gulyás a kormányzati álláspontot, miszerint a háború és a szankciók miatt magas Magyarországon az inflácó.

Bár még a KSH nem adta ki az adatokat, de Gulyás elképzelhetőnek tartja, hogy már októberben elérték a célt, de novemberre biztosnak tartja. Decemberre 7 százalék körüli adatokat várnak. Arról tájékoztatott, hogy a kormány adatai szerint agusztusban és szeptemberben a bérek emelkedése meghaladta az infláció növekedését.

Vendégmunkások, idegenrendészeti törvény

Gulyás arról is beszélt, hogy a folyamatban lévő ukrán uniós csatlakozási tárgyalásokat le kell állítani, a kormány álláspontja az, hogy Ukrajna nem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, szerintük a háború előtt sem teljesítette ezeket az ország , és azóta sem teljesíti. A magyar kormány inkább csak úgynevezett megkülönböztetett partnerséget ajánlana Ukrajnának.

A vendégmunkásokról is szó esett a kormányinfón, Gulyás szerint csak annyi vendégmunkást fognak beengedni az országba, ahány betöltetlen állás van az országban. E kapcsán megjegyzte, hogy amíg van magyar munkaerő, addig azt nekik kell betölteni. Elmondta, hogy szabályozzák majd az itt tartózkodási időt is, és esetleges családegyesítésekre is csak speciális esetekben lesz lehetőség.

Az idegenrendészet törvény kapcsán azt mondták, hogy a törvénynek az a lényege, hogy ha valaki nem magyar állampolgárként nem tartja be az ország szabályait, azt azonnal ki kell toloncolni az országból.

Péntektől jön a nyugdíjkiegészítés: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőhöz került a szó, aki elmondta, hogy péntektől érkezik a nyugdíjkiegészítés, amit januárig visszamenőleg fizetnek majd ki. Januárban pedig újabb újabb nyugdíjemelés jön, 6 százalékos lesz, mivel ekkorára várják az infláció mértékét.

Ukrajnáról

Az M1 kiberbűnözésről szóló kérdésére válaszolva Gulyás elmondja, hogy vannak olyan információk, amely alapán a telefonos csalás útján összegyűjtött pénzt jelentős része Ukrajnába ment.

Ukrajna kapcsán a Magyar Nemzet kérdésére arról beszélt, hogy nincs arról tudomása, hogy év végéig megkaphatja Magyarország a visszatartott forrásokat, e kapcsán kijelentette, hogy Brüsszel sikertelenül próbálja zsarolni a kormányt. A kormány álláspontját megismételve arról beszélt, hogy Ukrajna esetleges uniós csatlakozása miatt tarthatják vissza az EU-s pénzeket. Az Origónak válaszolva arról is beszélt, hogy a Soros család is a háború mögött áll.

L. Simon László kirúgása kapcsán elmondta, hogy minden intézményvezető értelmezi a jogszabályt, és annak megfelelően jár el, a kérdés azért jött fel, mert az Index újságírója arról beszélt, hogy több múzeumban és kulturális intézményben is vannak olyan kiállítások, tartalmak, amelyek korlátozhatók volnának a gyermekvédelminek nevezett törvény által.

Gulyás ugyanakkor elmondta, hogy nem tud olyan intézményvezetőről, aki nem jár el helyesen.

Az RTL Híradója is kérdezte Gulyás Gergelyt, arra voltak kíváncsiak, hogy miért van az, hogy a tanórákat az oktatási intézményekben nem szaktanárok tartják meg, de a KRÉTA-rendszerben mégis helyettesítésként jelenik meg. Gulyás azt válaszolta, hogy ez a gyakorlat nem helyes, nem jó az, ha összekeverik a helyettesítést és a gyermekfelügyeletet, de azt is elmondta, hogy az igazgatók meg tudják ítélni, hogy melyik tanár képes megtartani a helyettesítést.

Azt is megkérdezték, hogy a kormány tervez-e lépéseket, miután a tanárok azt mondták, hogy őket erre utasították a Klebelsberg központtól.

Gulyás Gergely szerint akkor, ha a tanár panaszt tesz, az ügyet ki kell vizsgálni. A kormány nem adott ilyen utasítást, és arra a kérdésre, hogy lesz-e kormányzati vizsgálat, azt mondta: a BM-nek kell döntenie, hogy megvizsgálja-e: a Klebelsberg központ vagy a tankerületeket adtak-e ki ilyen utasítást.

Az RTL Híradója arra is rákérdezett, hogy mit tesz a kormány az ellen, hogy a KSH adatai durván megnőtt a szegénység miatt veszélyeztetett gyerekek száma.

Meg kell vizsgálni, hogy mi van a számok mögött

Karsai Dániel ügyéről

Gulyás szerint a belügyminisztériumnak kell eldönteni, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben, a kormány adott ilyen utasítást. Szóba került Karsai Dániel alkotmányjogász ügye is, e kapcsán elmondta, hogy

az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy „ugyanez igaz a halálbüntetésre és az eutanáziára is”.

Az ATV a svéd NATO-csatlakozásról kérdezte Gulyás Gergelyt, aki elmondta, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely a svéd NATO-csatlakozást ratifikálni fogja, ennek ellenére ez jelen pillanatban nagyon úgy tűnik. Svédország jelenleg a török és a magyar jóváhagyásra vár. Úgy véli, hogy a svédeknek annyira nem is fontos ez, mert a svéd kormány nem is igyekszik annyira.

Gulyástól azt is kérdezték, hogy kit tartanak alkalmas fideszes főpolgármester-jelöltnek. Sok embert tartanak annak, de senkit nem akarnak megnevezni – felelte. „Van sok olyan polgármesterünk, aki akár 2019-ben veszítette el a megbízatását, Wintermantel Zsolt is például ebbe a körbe tartozik”, majd hozzátette, hogy Fürjes Balázs és Láng Zsolt is bizonyított már.

A Fidesz-frakció jövő kedden nyújtja majd be a „szuverenitásvédelmi” törvénycsomagot – árulta el Gulyás a hvg.hu-nak. A miniszter szerint a javaslat arról is rendelkezik majd, hogy milyen hatásköre lehet az új hatóságnak. Szerinte a legfontosabb elem a Btk-módosítás, amely bűncselekményként ismeri majd el, ha egy párt külföldről kap támogatást. Eddig csak jogszabálysértő cselekmény volt, most már bűncselekmény lesz.

Energiaital, azonos nemű szülők

A kormány már tárgyalt arról, hogy 18 éven aluliak ne fogyaszthassanak energiaitalt, de konkrét döntés még nem született. Szóba került az is, hogy egy uniós javaslat szerint a tagállamoknak el kellene ismerniük az azonos nemű szülők jogait is. Gulyás szerint „ebből nem lesz semmi”, mert ehhez egyhangú tagállami döntés kellene, és Magyarország mellett más országok is ellenzik ezt. 

Ha Dúró Dóra nem tett volna bejelentést a Nemzeti Múzeum kiállításának ügyében, akkor másként alakult volna L. Simon László ügye? – kérdezték Gulyástól. A miniszter közölte, hogy ezekért az ügyekért nem ő felel, de elképzelhető, hogy „más is tett bejelentést”. Gulyás hozzátette, hogy ő jó szívvel támogatja L. Simont továbbra is, például holnap is találkozik vele. Szóba került az is, hogy Orbán Balázs vajon miért méltatta a kiállítást – azaz miért nem ismerte fel a „gyerekekre leselkedő veszélyt”. Gulyás szerint Orbán Balázs „nem hatóság”.

Gulyást ismét megkérdezték Karsai Dániel ügyéről, pontosabban arról, hogy mit üzenne neki. Gulyás azt mondta, nem ismeri, így üzenni sem tud neki – azon kívül, hogy jobbulást kíván. Amikor szembesítették vele a minisztert, hogy Karsai halálos beteg, akkor Gulyás azt felelte: a lehető leghosszabb időre kíván jobbulást neki. „Természetesen jobbulást kívánok, ez magától értetődő. A lehető leghosszabb ideig, a lehető legjobb kondíciót kívánom, mindig bízzunk a csodában” – fogalmazott.

A miniszternél arról érdeklődtek, hogyan vehette videóra a Momentum elnöke, ahogy kormányközeli médiumok munkatársai sétálnak ki a Karmelitából. Gulyás szerint gyakran járnak újságírók a hivatalba, de akár az is elképzelhető, hogy valamelyik látogató beleszeretett a Karmelita egyik dolgozójába. Gulyás közölte, hogy „nem portás, nem tudja, miért járnak az emberek a Karmelitába".

A kórházi fertőzések is szóba kerültek, amellyel kapcsolatban elhangzott: a számok szerint ugyan jobban állunk, mint a legtöbb európai uniós ország, de túl keveset mérünk. Ezért a módszertanon változtatni kell, és követni a külföldön követett protokollt.

A kormányinfó ezzel véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak.

Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Balatonfüred Kongresszusi Központ átadásán 2023. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#ukrajna

Címlapról ajánljuk